DANI VINA IĐOŠ 2016. – Iđoš

Datum održavanja: 13. 2. 2016.
Tip: Vinarski dani
Lokacija: Dom kulture Iđoš
Organizator: Udruženje vinogradara i vinara "ŠASLA" Iđoš
Adresa: Đure Jakšića 87, Iđoš
Telefon: +381 (0) 230 65 434 ; +381 (0) 64 824 55 25

Udruženje vinara i vonogradara “Šasla” iz Iđoša organizuje XVI Pokrajinsku manifestaciju “Dani vina” Iđoš 2016. godine. Prijem uzoraka vina predviđen je za 04. i 05. februara, uz kotizaciju od 350 dinara po uzorku, a proglašenje najboljih vojvošanskih vina za subotu, 13. februar, u Domu kulture u Iđošu. Za finalni dan manifestacije predviđeni su sledeći programi:
12:00 sati, osvećenje takmičarskih vina
13:00 sati, osvećenje vinograda
14:00 sati, degustacija vina
16:00 sati, kulturno – zabavni program, proglašenje rezultata i dodela priznanja
O spahijskim vinogradima, koji su se pružali na više stotina hektara i danas se raspredaju priče, kao i o boemskom životu pesnika i slikara Đure Jakšića – koji je svoju neostvarenu ljubav u Velikoj Kikindi, prema gostioničarevoj kćeri Emiliji – Mili, opevao rečima: „Ana toči, Ana služi, al’ za Milom srce tuži…” i pretočio u čuvenu sliku „Devojka u plavom”. Ipak, možda i najčudnije, ali svakako i najsimpatičnije su one iz sela Mokrina i Iđoša gde se vino pilo na sat i na kantar! U selu Mokrinu – kod Kikinde, krajem 19. i početkom 20. veka, kažu hroničari, bilo je toliko vinograda, dobrog vina i birtija, da se vino pilo na sat. Gost bi došao u kafanu (najpoznatije mesto bilo je kod „Bangića”) pio bi, i plaćao, ne po količini popijenog božanskog pića, već po dužini vremena koliko je pio. Iđošani su bili još maštovitiji, jer se tu s početka 20. veka, u selu od svega dve, tri hiljade stanovnika, proizvodilo više od 140.000 litara vina, pa su ga kafedžije prodavale tako što bi se gost po ulasku u bircuz izmerio, a isto je činio i po izlasku iz kafane, te bi mu se na taj način obračunavalo vino u kome je uživao. Atari ova dva sela nalaze se na delovima Banatske lesne zaravni, a tu su zasađeni vinogradi tokom čitavog dana obasuti suncem. Godišnje je ovde više od 2.200 sunčanih sati, a nivo padavina je ispod 600 mm.
U čast vinu, vinogradari u Iđošu organizovani su u Udruženju vinara i vinogradara „Šasla”, koje ima i svog svetitelja zaštitnika, a to je Sveti Trifun koji se slavi 14. februara. Ono je dobilo ime po autohtonoj, skoro nestaloj sorti grožđa „Šasla”, a prvi festival vina organizovan je 2001. godine. Dani vina i vinogradara u selu Iđošu smatraju se vojvođanskim takmičenjem, gde enolozi ocenjuju vina u četiri kategorije: belo, crveno, roze i desertno.
Čast nam je i zadovoljstvo da vas u ime organizatora, Udruženja vinara i vinogradara “Šasla”, pozovemo u Iđoš na ovogodišnje “Dane vina”.

Sasla[1]


Označeno sa :
03. 02. 2016.

Kursna lista