SAJAM STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA U VOJVODINI – Bačka Palanka

Datum održavanja: 14. 10. 2017.
Organizator: Zavod za ravnopravnost polova Vojvodine
Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 6/4, Novi Sad
Telefon: +381 (0)21 66 15 133

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija na kojoj svake godine učestvuje preko dvesta udruženja žena iz Vojvodine, a obeležava se povodom Međunarodnog dana seoskih žena – 15. oktobar. Ovaj dan ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

Cilj manifestacije je afirmisati potencijale žena iz ruralnih područja Vojvodine i ukazati javnosti na njihove mogući privredno-ekonomske i turističke kapacitete. Kontinuitet održavanja Sajma je takođe i dokaz institucionalne podrške ženskom aktivizmu na lokalnom nivou, njihovom ekonomskom osnaživanju i ravnopravnom pristupu resursima, u skladu sa domaćim i međunarodnim dokumentima i propisima koje je ratifikovanjem naša država preuzela.

Centralni događaj manifestacije posvećen je predstavljanju stvaralačkih potencijala i proizvoda seoskih žena u Vojvodini, pre svega rukotvorina i domaće radinosti koja neguje i afirmiše tradiciju i bogato kulturno nasleđe Vojvodine. Ovogodišnji Sajam biće koncipiran u tri tematske celine: tkanje i vez, rukotvorine, starinski i tradicionalni kolači.


Označeno sa :
11. 10. 2017.

Kursna lista