IZLOŽBA – „HAJDE, BRATE, SKUPI SVATE – SRPSKA SVADBA“

Rođenje, udadba/ženidba i smrt su tri najznačajnija događaja u čovekovom životu i njegove glavne odrednice. Svadba predstavlja običajnu i pravnu radnju u formiranju bračne zajednice između dvoje ljudi suprotnog pola, a radi obezbeđenja potomstva, kao i zadovoljenja ekonomskih, društvenih, socijalnih i psiho-fizičkih potreba.

Priča o srpskoj svadbi je priča o srpskom identitetu, o odnosu prema tradiciji, o srodničkim i porodičnim relacijama, o transformaciji obrednih rituala, o mladima, o ženi…
Izložba teritorijalno pokriva prostor današnje Vojvodine, a vremenski period od 18. do polovine 20. veka. Na izložbi su, kroz predmete, scenske elemente, fotografije i tekstove, objašnjeni brojni svadbeni običaji i data njihova tumačenja. Neki od običaja prikazani su scenski. Najveći deo eksponata pripada fondu Muzeja grada Novog Sada, a deo je preuzet iz drugih muzeja, galerija, arhiva, ali i privatnih kolekcija.
Izložba „Hajde, brate, kupi svate – srpska svadba“, autora višeg kustosa Dušanke Marković, biće postavljena u Novom Sadu, u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, Dunavska 29. Svečanost otvaranja zakazana je za četvrtak, 23. februar o.g. simbolično u pet minuta do podne (11⁵⁵). Posetioci će moći da je pogledaju do 18. aprila 2017. godine. Na otvaranju, program će upotpuniti tamburaški ansambl „Zorule“, gajdaš Ognjen Ognjanović i studenti Prve godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, klasa Nikite Milivojevića.
U okviru izložbe, svakog utorka, biće organizovana „muzejska prela“ u vremenu 19-21 sat, sa interesantnim sadržajem i zanimljivim gostima.
Kontakt osoba:
Dušanka Marković, viši kustos, autor izložbe
Tel: 021/6643-145
062/8071984


Označeno sa :
20. 02. 2017.

Kursna lista