BANJA MORAHALOM – PRIMER I PUTOKAZ KAKO TREBA RADITI

Privredna komora Vojvodine je utorak 04.jula organizovala studijsko putovanje u Morahalom u Republici Mađarskoj. Učesnici ovog putovanja bili su predstavnici vojvođanskih banja, hotela, turističkih agencija, lokalnih samouprava, gradskih turističkih organizacija i predstavnik Turističke organizacije Vojvodine.
U okviru zanimljivog programa, domaćini na čelu sa gradonačelnikom Moarahaloma, gospodinom Zoltánom Nógrádijem, upoznali su našu delegaciju sa istorijom, dinamikom i načinom razvoja ovog malog panonskog mesta u jednu od vodećih mađarskih banja.
U poslednjih 25 godina, Morahalom je od nezanimljivog i beznačajnog sela izrastao u turističkog diva koji godišnje poseti skoro 500 000 gostiju (od kojih je njih 40% iz naše zemlje), u kom je otvoreno 3 hotela čija je godišnja popunjenost blizu 75% i u kom na 7000 stanovnika, danas ima oko 1100 kreveta za smeštaj gostiju.
Sam kupališni kompleks sadrži 14 pokrivenih, 9 otvorenih bazena, lečilište, welnes usluge, infra i finskom saunu a trenutno se radi rekonstrukcija i proširenje ulaznog dela u kompleks.
Voda koja stiže sa dubine od 660 metara topla je 39.5 stepeni Celzijusovih, sadrži alkali hloride i jod i služi za lečenje oboljenja kičme, reume mišića i lečenje ginekoloških problema. Ukupna površina bazena dostiže 2.200 m2. Lekoviti bazeni pune se isključivo lekovitom vodom bez dodavanja hemikalija. Bazene čine privlačnim ugrađene hidromasaže za ramena i leđa, a pored toga tuš i vodopadi sa raznim elementima
Svake godine se izgrađuju i upotpunjuju dodatni sadržaji za turiste pa je tako delegacija iz Vojvodine mogla da pogleda postavku novotvorenog parka ’’Mini Hungary’’ – makete minijaturnih najznačajnjih kulturno istorijskih zdanja iz cele Mađarske, kao i Specijalni rezervat prirode u mestu Nagyszéksós sa jedinstvenom atrakcijom – rezervatom bizona, školom u prirode itd.
U toku je izgradnja velikog srpskog kulturnog centra koji bi trebao uskoro da bude završen, što će dodatno privući goste iz naše zemlje.
Ova poseta je ujedno bila prilika da se učesnici pobliže upoznaju sa načinom organizovanja i funkcionisanja destinacijske menadžment organizacije, kao specifičnim i savremenim načinom upravljanja određenom turističkom destinacijom, po kom funkcionišu Morahalom i 9 okolnih opština sa drugim subjektima – nevladinim organizacijama i različitim privatnim preduzetnicima. Ovaj vid javno-privatnog partnerstva je svakako budućnost u razvoju turističke ponude i u Srbiji, a zakonski preduslovi već postoje.


Označeno sa :
05. 07. 2017.

Kursna lista