DANI EVROPSKE BAŠTINE – Bač

Datum održavanja: Septembar
Tip: Kulturna dešavanja (Teatar, Književnost, Festivali, Film, Folklor, Umetničke kolonije)
Lokacija: Tvrđava Bač
Organizator: Turistička organizacija opštine Bač
Adresa: Trg Dr Zorana Đinđića 4, Bač
Telefon: +381 (0)21 772 222

Opština Bač  već 16 godina obeležava manifestaciju Dani Evropske baštine i jedna je od retkih opština u Srbiji koja je zadržala ovu manifestaciju kao jednu od najzačajnijih kulturno-turističkih događaja.

S obzirom na bogato kulturno nasleđe kojim naša opština raspolaže, ova manifestacija predstavlja idealnu  priliku da se domaća i međunarodna javnost upozna sa kulturno-istorijskom baštinom ne samo opštine Bač već i Srbije. Kroz nju se bačko kulturno nasleđe predstavlja kao deo zajedničke kulturne baštine evropskih naroda i pokazuje sve bogatstvo folklora, tradicije i običaja. Centralni program se svake godine realizuje na srednjevekovnoj tvrđavi u Baču, jer je ovaj prostor idealan za mnogobrojne učesnike, izlagače, goste i srednjevekovnu priču koju želimo da ispričamo kroz ovogodišnji program manifestacije. Cilj nam je da  kroz razne aktivnosti i radionice deci i omladini omogućimo da razviju sopstvenu kreativnost i spretnost, kao i da shvate lepotu kulturne raznolikosti sredine u kojoj žive.

Pozivamo sve da u subotu 15. Septembra dođu na svečano otvaranje manifestacije Dani evropske baštine – Dani Bača koja će se održati na platou Tvrđavi Bač sa početkom u 14:00 časova. Iz programa koji smo ove godine pripremili za sve posetioce  izdvajamo Viteško selo koje će biti otvoreno već od pola jedan na tvrđavi, zatim Viteške borbe i radionice za decu i omladinu, sa vitezovima „Beli orlovi“, koje obuhvataju srednjovekovne igre, streličarstvo, školu mačevanja i heraldike, dok će okviru „Srednjovekovnog sela“ biti organizovane  izložbe oklopa, oružja i starih zanata.

Tokom dana biće organizovan muzičko zabavni program sa folklornim gala koncertima, likovna kolonija naših umetnika kao i stručna vođenja u donžon kuli, Franjevačkom samostanu i manastiru Bođani, nezaobilazni izlagački štandovi suvenira, pčelara, vinarija, poljoprivrednih proizvoda, stari zanata, tradiocionalnih jela,ali i mališana iz naših škola  predškolske ustanove.

Od 19: 00 časova u Franjevačkom samostanu biće organizovan takođe tradicionalan koncert duhovne muzike, kada će gradski hor „Neven „ sa svojim gostima obeležiti jubilej- 20 godina svog rada i postojanja.

U večernjim satima od 21:00 nas očekuje muzički program i to nastup Gradskog orkestra „Spomenar“ iz Sombora a od 22:00 časa koncert  Goce Tržan uz nezaobilazni vatromet.

 

Za nedelju su najavljena dva memorijlna turnira i to MT u fudbalu Zdravko i Zvonko na stadionu FK Tvrđava u Baču sa početkom u 10:00 ćasova , a u 13:  00 MT u odbojci Zlatko i Mile, u organizaciji OK Partizan  u Sportskoj hali u Baču.

 

 


14. 09. 2018.

Kursna lista