ДУНАВСКИ ПАРК – Нови Сад

У самом центру Града, на 33.695 m2 површине, између Булевара Михајла Пупина и улица Иве Лоле Рибара, Дунавске, Игњата Павласа и Јована Ђорђевића, налази се Дунавски парк. Са преко 250 биљних врста постао је најлепши и најуређенији новосадски парк. На овом месту је у 19. веку био Лиман, забарени рукавац Дунава, обрастао трском и врбама. Терен је био знатно нижи од околног простора јер је земља одавде коришћена за градњу насипа уз облау Дунава.
Када је одређено да се парк уреди, најпре је насута земља у депресијама са муљевито-песковитом подлогом. Једино је на најнижој коти, 76 метара надморске висине, остала бара, која је касније озидана, те је настало језеро, са малим острвом, названим „Ержебет“, на којем је засађена жалосна врба у спомен на аустро-угарску царицу убијену 1898. године. Посебну радост најмлађим Новосађанима представљају пар лабудова Иса и Биса и патке које од почетка пролећа до краја јесени бораве у језерцету. Језерце се повремено и порибљава.
На уласку у парк, из Дунавске улице, налази се фонтана „Девојка са рогом изобиља„, рад првог српског школованог вајара Ђорђа Јовановића. У парку се налазе и споменици и бисте Ђуре Јакшића, Светог Сергеја Радоњешког, Бранка Радичевића и Мирослава Антића.
Према методологији вредновања паркова Дунавски парк спада у прву категорију као посебно вредан парк. Од стране државе заштићен је као споменик природе.

Текст је преузет са: www.turizamns.rs


Означено са : ,,
06. 02. 2013.

Курсна листа