DUNAVSKI PARK – Novi Sad

U samom centru Grada, na 33.695 m2 površine, između Bulevara Mihajla Pupina i ulica Ive Lole Ribara, Dunavske, Ignjata Pavlasa i Jovana Đorđevića, nalazi se Dunavski park. Sa preko 250 biljnih vrsta postao je najlepši i najuređeniji novosadski park. Na ovom mestu je u 19. veku bio Liman, zabareni rukavac Dunava, obrastao trskom i vrbama. Teren je bio znatno niži od okolnog prostora jer je zemlja odavde korišćena za gradnju nasipa uz oblau Dunava.
Kada je određeno da se park uredi, najpre je nasuta zemlja u depresijama sa muljevito-peskovitom podlogom. Jedino je na najnižoj koti, 76 metara nadmorske visine, ostala bara, koja je kasnije ozidana, te je nastalo jezero, sa malim ostrvom, nazvanim „Eržebet“, na kojem je zasađena žalosna vrba u spomen na austro-ugarsku caricu ubijenu 1898. godine. Posebnu radost najmlađim Novosađanima predstavljaju par labudova Isa i Bisa i patke koje od početka proleća do kraja jeseni borave u jezercetu. Jezerce se povremeno i poribljava.
Na ulasku u park, iz Dunavske ulice, nalazi se fontana „Devojka sa rogom izobilja„, rad prvog srpskog školovanog vajara Đorđa Jovanovića. U parku se nalaze i spomenici i biste Đure Jakšića, Svetog Sergeja Radonješkog, Branka Radičevića i Miroslava Antića.
Prema metodologiji vrednovanja parkova Dunavski park spada u prvu kategoriju kao posebno vredan park. Od strane države zaštićen je kao spomenik prirode.

Tekst je preuzet sa: www.turizamns.rs


06. 02. 2013.

Kursna lista