DVORAC I PARK „DUNĐERSKI“ – Čelarevo

Adresa: Proleterska 17, Čelarevo
Telefon: +381 (0)63 849 1021 (Milorad Širajski)

Godine 1967. Vojvođanskom muzeju dodeljen je dvorac u Čelarevu na raspolaganje i upotrebu. Dvorac, smešten u parkovskom okruženju, izgrađen je u klasicističkom stilu. Podigao ga je ugarski plemić Nikola Bezeredi 1834-1837. godine, prema planu nepoznatog bečkog arhitekte. Od 1882. godine do II svetskog rata pripadao je čuvenoj porodici Dunđerski, a posle rata je nacionalizovan i korišćen u protokolarne svrhe. Dvorac su posećivale mnoge poznate i ugledne ličnosti iz javnog i umetničkog života u drugoj polovini XIX i početkom XX veka. Između ostalih dvorac su posećivali Nikola Tesla, Paja Jovanović, Stevan Todorović i Laza Kostić, koji je u čast Lenki Dunđerskoj, koju je upoznao u ovom dvorcu, napisao najlepšu ljubavnu pesmu Santa Marija dela Salute.
Vojvođanski muzej je 1968. godine postavio u njemu stalnu izložbu stilskog nameštaja i predmeta primenjene umetnosti, koji su izrađeni u stilovima baroka i rokokoa do secesije i neoklasicizma i prikupljani širom Vojvodine.

Tekst preuzet iz: „Vodič kroz muzeje i galerije Vojvodine“,
autora Vladimira Mitrovića i Lidije Mustedanagić

PARK PRIRODE
Park čelarevskog dvorca je jedan od vrednijih predstavnika vrtne umetnosti (arhitekture) XIX veka na teritoriji Srbije. Tipičan je primer mešovitog stila koji je dominirao u vrtnoj arhitekturi tog vremena, nastalog kombinovanjem elemenata francuskog i engleskog stila. Osnovan je na temeljima prirodne sastojine autohtone vegetacije, što sve potvrđuju očuvani primerci stabala bresta i hrasta, kao i druge samonikle vrste drveća.
Dvorac i park oko njega se 1968. godine dodeljuju na staranje i uparvu Vojvođanskom muzeju, kada je čelarevski park i formalno zaštićen.


21. 12. 2012.

Kursna lista