ЕТНО KУЋА „KОД KИРИША“ – Мале Пијаце

Адреса: Ослобођења 3, Мале Пијаце
Телефон: +381 (0)63 84 88 930

Етно кућа код Kириша се налази на северу Бачке у месту Мале Пијаце, свега 10 минута вожње од Хоргоша, исто толико и од Палића.

Некада газдинска, Етно кућа је од набоја, адаптирана 1929. године, а покућство је преко 100 година старо. У чистој соби је смештен девојачки мираз, намештај из 1900. година, поред тога трпезарија са намештајем из 1930. година, а једна просторија је уређена у духу периода између 1945-1990. године.
Има велико двориште са бунаром, непосредно поред тога фудбалско игралиште и вашариште. Овдашњи вашари су познати по целој Војводини.

Овде се пије ракија од дуње и кајсије незаборавног укуса, јер је то воће са нашег песка. Јела и пића су домаћа, по укусу чувене мађарске кухиње. Паприкаш се кува са кромпиром, а говеђи и овчији перкелт се кува на старински начин у казану на тихој ватри. Уз то се служи тестенина са сиром и купус салата. Kао посластица служе се крофне, штрудле, кифлице, или други војвођански специјалитети. Јело може да се наручи и по избору. Постоји могућност дегустације производа од козијег млека врхунског квалитета са оближњог пољопривредног газдинства Емила Kењереша.

Ако путујете према западу, или ако се враћате преко Хоргоша, ако сте цео дан шетали на Палићу, навратите на ручак или вечеру код нас, да се мало вратите у прошлост, у тишину, да живите мало под утиском прохујалог живота.

Примамо и дечје групе школског и предшколског узраста. Они поред спортских активности могу погледати разне ратарске машине, да виде како је изгледало сточарство пре 100 година, као и у модерној данашњици.

Kућа је отворена само за најављене групне посете.

Налазимо се између Палића и Хоргоша поред старог Е 5 пута.


Означено са :
05. 02. 2014.

Курсна листа