ГАЛЕРИЈА “AХOJ“ – Бачки Петровац

Адреса: Народне револуције 17, Бачки Петровац
Телефон: +381 (0)21 781 614
E-mail: ahoj@ptt.rs

У општини Бачки Петровац, смештеној у јужном делу Бачке, већ дуги низ година постоји Удружење „Ахој“ као уметничко, духовно и економско стециште војвођанских Словака. Ангажовано је на очувању и подстицању развоја старих заната и ручних радова, неговању традиционалних јела и здраве животне средине, едукацији развоја села, организовању школе старих заната и радионица, производњи сувенира и подстицању сеоског туризма. Окупља уметнике, занатлије, пољопривреднике и све заинтересоване становнике.
У просторијама Удружења „Ахој“ почела је са радом и школа старих заната. Визија заснована на враћању старе славе и убрзаном развоју скоро заборављених заната, у галерији „Ахој“ пружа могућност туристима да дођу до оригиналних предмета изузетне лепоте израде и аутентичне вредности. Ако желе, уз помоћ инструктура, могу и сами да се укључе у израду жељених поредмета-сувенира.
У сред Бачког Петровца „Ахој“ је отворио Галерију – „етно-кутак“, са делима примењене уметности заснованим на словачком културном наслеђу. Израђују се предмети од кукурозовине, црта се на стаклу, плете, тка на разбоју, везе, украшавају се столњаци и јастучнице, праве се украсне метле. Изузетно плодна равница у којој лежи Бачки Петровац, условила је основну делатност мештана. Један од најпознатијих пољопривердних производа је сирак-метлаш те су Петровчани међу највећим извозницима метли у Европи. Метле у Галерији „Ахој“ су разних величина, украшене кецељама и занимљивим детаљима.


Означено са : ,,,
28. 10. 2012.

Курсна листа