Vršac

Vršac, jedan od najstarijih banatskih gradova, nalazi se na jugoistočnom rubu Panonske nizije, smešten u podnožju i na padinama Vršačkih planina, sa kojih se spušta svež vazduh, šuma i dah vinograda, ovaj grad u sebi slikovito odražava i prošlost i savremenost.

Brojna stara zdanja raznovrsnih stilova i niz institucija čuvaju jednu od najzanimljivijih kulturnih istorija među vojvođanskim gradovima. Vršačke planine, imaju pretežno odlike brdsko-brežuljkastih predela čiji centralni deo ima planinski karakter.

Najviši vrh je Gudurički vrh sa 641m koji je ujedno i najviši vrh u Vojvodini. Klima je umereno-kontinentalna, sa sledećim obeležjima: duga i topla leta, nešto hladnije, a ponekad hladne i snegovite zime, svežija i kraća proleća, dok su jeseni duže i toplije.

Posebnu specifičnost Vršcu daje košava. Iako je Vršac siromašan što se tiče vodotokova u samom gradu se nalazi veštačko jezero koje je uređeno kao gradsko kupalište.

Kulturno-istorijsko nasleđe u Vršcu je veoma bogato, grad u kome su rođeni Jovan Sterija Popović, Paja Jovanović, Bora Kostić, Vasko Popa…..dovoljno govori o tome šta Vršac može da ponudi svojim gostima.

Opštini Vršac pripadaju sela: Vatin, Mali Žam, Veliko Središte, Gudurica, Markovac, Mesić, Pavliš, Sočica, Jablanka, Vlajkovac, Ritiševo, Kuštilj, Uljma, Izbište, Vojvodinci, Potporanj, Straža, Malo Središte, Šušara, Orešac i Zagajica.

Više informacija