III РИМСКИ ФЕСТИВАЛ ЦАРСКИ СИРМИЈУМ – ГРАД ЛЕГЕНДИ

III римски фестивал, ЦАРСКИ СИРМИЈУМ – ГРАД ЛЕГЕНДИ  je тродневна културно-забавна манифестација, која ће се одржати  oд  петка, 30. августа до недеље, 1. септембра 2019-године, у Сремској Митровици. Као у времеплову, оживљавају Римљани и Римљанке, улице и форуми, легенде древног царског града. Посетиоци ће, кроз различите, атрактивне садржаје, бити враћени у далеку прошлост и време Сирмијума, „многољудне и славне мајке градова“, једне од четири престонице великог Римског царства.*

Фестивал се почиње у петак, у 17 сати, на две локације у Центру града са стреличарима, коњаницима и живописним дефилеом, до Житног трга где ће, у 20 сати, бити свечано отварање и представа «Пробус – император овенчан ловором и виновом лозом». Након тога, у Градском парку  наставља се забава и живот на Сирмијумском форуму: гозба уз дегустацију римске хране, вина, медоваче и пива, плес са ватром, пијаца робова, гладијаторске борбе, дружење са императорима…

Субота је дан за израду грнчарије. Сви заинтересовани за овај древни занат могу учествовати у радионици коју организује Музеј Срема у Лапидаријуму. Тај дан ће бити изведена и балетска представа Амор Сирмијума у градском парку и дефиле чијим доласком на Житни трг, почиње XXVIII Фестивал беседништва SIRMIUM LUX VERBI – СИРМИЈУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ у организацији Установе за неговање културе „Срем“. Бенд Ане Штајдохар чиниће музички део Фестивала.

Недеља, последњи дан Фестивала је посвећен деци Сирмијума, која ће костимирана у мале Римљане и Римљанке, подељена по узрастима, похађати сирмијумску школу или школицу. Кроз радионице и игру, учиће латиски, аритметику, надметати се у римским играма, уживати у луткарској представи и на крају уз плесну тачку и игру изненађења, освојити лепе награде.

У току сва три дана, организоване су бесплатне Царске сирмијумске руте, на којима ће туристи упознати пет археолошких локалитета у градском језгру, а кроз сценске приказе и причу водича доживети Сирмијум на нов и занимљив начин.

За младе, до 30 година, организовано је посебно такмичење најлепших селфи фотографија SIRMIUM SELFIE, начињених на Фестивалу и послатих на е-меил организатора. Гласањем на друштвеним мрежама, најлепшим ће бити додељене вредне награде. Детаљи се могу пронаћи на  ФБ и Инстаграм: Carski Sirmium grad legendi.

 

Пратећи програми свих дана фестивала су:

* АНТИЧКА ПИЈАЦА СУВЕНИРА у Градском парку

* Изложбе у  Галерији “Лазар Возаревић” :

Изложба слика УЛУ ЕСНАФ, стална поставка Галерије  и

изложба Ронилачког клуба  ЖУТА ФОКА

* ИНФО ПУЛТ ФЕСТИВАЛА на Тргу Ћире Милекић и Парку

Све инфо: Туристичка организација Града Сремска Митровица +381 22 618 275

Гости Фестивала биће: „Римски дани“, Винковци, „Римски дани“, Хртковци, Удружење „Бели орлови“.

Организатор манифестације је Туристичка организација Града Сремска Митровица под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Града Сремска Митровица, уз суорганизацију Установе за неговање културе „Срем“ и подршку бројних установа, удружења, спортиста, предузетника и појединаца.

Генерални спонзор Фестивала је Comtrade – програм ТЕСЛА.

 


Означено са :
22. 08. 2019.

Курсна листа