IZLETI U OPŠTINI INĐIJA

Adresa: Cara Dušana 1, Inđija
Telefon: +381 (0)22 510 970, +381 (0)22 551 783

BEŠKA
Zahvaljujući prelepom prirodnom ambijentu uz obalu Dunava i prijatnim ugostiteljskim objektima, Beška je postala privlačno mesto za ljubitelje prirode i ribljih specijaliteta. Na obali Dunava, na mestu gde se danas nalazi Beščanski most, nalazi se Kalakača – značajan arheološki lokalitet iz starijeg gvozdenog doba.
Izlet namenjen ljubiteljima prirode i rekreativcima, ribolovcima i svima onima koji žele da dožive netaknutu prirodu dela Koviljsko-Petrovaradinskog rita. Plovidba čamcem kroz Gardinovački rukavac, posmatranje ptica, divljih i domaćih životinja, ribolov, kupanje na peščanoj obali i adama, uživanjem u ribljim specijalitetima samo su jedan deo onog što možete doživeti…

ČORTANOVCI
Čortanovci su poznato izletište u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora i već tradicionalno nezaobilazna destinacija u vreme prvomajskih praznika,a Mihaljevačka šuma premala da primi sve ljubitelje prirode. Ovo interesantno seosko naselje smešteno je na samoj Dunavskoj obali. Pored prirodnih vrednosti i lepota, prostor je bogat i kulturno-istorijskim spomenicima kao što su ostaci naselja iz neolita i rimskog utvrđenja, Sveti izvor Savinac, na kome je boravio Sveti Sava na svom putovanju do Koviljskog manastira i Vila Stanković – vila kraljevskog namesnika Radenka Stankovića, podignuta u stilu srpskih srednjovekovnih zamkova, po ugledu na zamkove u Lombardiji. Čortanovci se mogu pohvaliti i jednom od najlepših plaža na ovom delu toka Dunava, atraktivnim peščanim sprudovima i ostrvima, pešačkim i planinarskim stazama, te se preporučuje ljubiteljima sporta i rekreacije – aktivnog odmora u prirodi. Ako postoji raj za lovce i ribolovce, onda su to Čortanovci. A i slikari ovde nalaze svoju inspiraciju i svoju oazu. Za one koji žele da dožive spoj duhovnog mira i netaknute prirode pored samostalnog obilaska, šetnje i razgledanja, postoji mogućnost vožnje čamcem kroz netaknutu prirodu nekadašnjeg toka Dunava do manastira Kovilj, prateći put koji je Sveti Sava u XII veku prešao kada je išao da izmiri svog brata Stefana sa ugarskim kraljem u manastiru Kovilj.

U drugoj varijatni za ljubiteljima prirode i avanture postoji mogućnost vožnje uz obalu Dunava i obroncima Fruške gore džipovima old-tajmerima iz 1941. godine (willis). Program izleta obuhvata: sremački doručak na obali Dunava u Čortanovcima vožnju uz Dunav kroz Sremske Karlovce preko Stražilova šumskim putem do manastira Grgeteg i preko obronaka Fruške gore do manastira Velika Remeta. Put se nastavlja pored čuvenog izvora „Ubavca“ kroz voćnjake, vinograde i dolove do manastira Krušedol i povratak u Čortanovce uz obilazak svetog izvora „Kozarica“ i iskopina rimskog grada Castrum Herkulus. Vožnja duga 50 km završava se na pontonu uz tradicionalan ručak sa domaćim kolačima, vinom, rakijom i sokovima pravljenim u selu. Po želji postoj mogućnost vožnje čamcem po dunavu, kao i odlazak na pecanje. Grupu može da činui od 3 do 20 osoba. Kontakt: Živan Pašić +381 (0)22 580 300, +381 (0)64 837 7020.

STARI SLANKAMEN
Stari Slankamen, malo seosko naselje sa serpentinasto raspoređenim ulicama koje prateći reljef stvaraju izuzetnu ambijentalnu celinu kojom dominira crkva Svetog Nikole sa svojim baroknim zvonikom. Ostaci keltskog i rimskog utvrđenja, srednjovekovno utvrđenje i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog mesta uz Dunav, koje je vekovima predstavljalo granicu različitih imperija. Na samoj obali nalazi se banja Stari Slankamen sa velikim parkom, sa restoranom i apartmanima. Spuštajući se krivudavim ulicama put vodi do Zagrada, malog ribarskog naselja prepoznatljivog po čamcima, ribarskim mrežama i ribljim specijalitetima. Prijatan ambijent pored šetnje obalom, može se upotpuniti i sa reke organizovanjem interesantnih izleta.

U Starom Slankamenu postoji mogućnost dvočasovnog panoramskog razgledanja Starog Slankamena sa vode, obilazak ušća Tise, gde je prema legendi sahranjen hunski vođa Atila, vožnja rukavcima, obilazak ritova i dunavskih ada.
Tokom letnjih meseci na obali Dunava na lepim peščanim plažama i adama moguće je kupanje, dok se na keju održavaju brojne manifestacije sa zvucima tamburice i folklora u okviru kojih se kuva riblja čorba, paprikaš i toči domaće vino i rakija.


20. 12. 2012.

Kursna lista