KAŠTEL – Panonija

Adresa: Trg Maršala Tita 5, Panonija
Telefon: +381 (0)24 725 007

Dvorac je izgrađen 1846. godine za plemićku porodicu Falcione. Izgradnju dvorca je sproveo grof Arpad Falcione, a park oko zgrade je završen tek 1870. godine kada je imanjem upravljao Arpad II Falcione. Nalazi se na poljoprivrednom dobru „Panonija“, u blizini mesta Bajša. Objekat je skromna prizemna građevina, smeštena u izuzetno negovanom prostranom parku.
Dvorac je sagrađen u duhu zrelog klasicizma sa svim odlikama koje ovaj stil čine primerenim arhitekturi dvorca. Portik nad glavnim ulazom je u centralnom delu izdužene preavougaone osnove. Oslonjen na četiri masivna stuba koji se završavaju jonskim kapitelima, iznad kojih se nalazi ravna arhitravna greda sa godinom izgradnje. Ulaz je masivan, a sa strana vrata se nalaze dva prozorska otvora.
Masivno četvoroslivno krovište doprinosi eleganciji i jednostavnosti objekta. Izuzetnim proporcijama objekta doprinose i ritmično postavljeni prozorski otvori, koji tako odražavaju unutrašnji raspored prostorija. Autentičan rad iz epohe kalasicizma su svakako dekorativni štitnici od kovanog gvožđa na prozorskim otvorima. U enterijeru je sačuvano nekoliko ogledala, kaljava peć, podne obloge – parket, stolarija, radni sto, štuko dekoracija i mala biblioteka.
Danas zgrada služi kao muzej sa sačuvanim autentičnim stvarima iz dvorca. U dvorcu se nalaze zelena banket sala sa stilskim nameštajem, velika crvena sala i sala u domaćem ambijentu Vojvođanska sala. U kompleksu dvorca se nalazi i hotel-restoran „Biser“.  Ceo kompleks oko dvorca je uređen za relaksaciju i uživanje.

Dvorac je otvoren za posetioce!

 


28. 10. 2012.

Kursna lista