КИФЛИЈАДА – Александрово

Датум одржавања: 29. 11. 2019.
Тип: Гастрономске манифестације
Организатор: Актив жена Александрово
Адреса: Михајла Пупина бб, Александрово
Телефон: +381 (0)64 37 45 043 (Снежана Адамов-председница Актива)

„Актив жена Александрово“ припрема своју традиционалну манифестацију „Кифлијада“. Лане је било више од 30 такмичара из разних удружења.

Жене окупљене у свом удружењу већ 8. пут организују „Кифлијаду“ која се одржава  крајем новембра. Манифестација је такмичарског карактера. Вредне жене које живе у селу Александрово у општини Нова Црња, припремају и изложбе ручних радова и организују дружење са женама из других удружења из околине.

Жене у Александрову почеле су да се удружују и организују сада већ давних 70-их година прошлог века. Много тога онда је било другачије. Село се тада звало Велике Ливаде, а постојао је и Социјалистчки савез као друштвено-политичка организација у оквиру којег је постојала Секција за друштвену активност на општинском нивоу, док су у селима формирани Активи жена. Прва председница Актива била је Станика Коцић – наставница хемије из сеоске школе. И за ових 45 године председнице су се мањале.

„Актив жена Александрово“ сада предводи председница Снежана Адамов.

Данас удружење броји 22 чланице и у последњих шест године имају успешну сарадњу са Покрајинским секретеријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Редовно се пријављују пројектима на конкурсе и добијају новац за разноврсне активности. Такође, општина Нова Црња већ четврту годину заредом расписује конкурсе за удружења грађана и одобравају им се средства за њихово редовно функционисање. Исто тако, када се одржавају неке друге манифестације или акције у организацију Месне заједнице Александрово или других удружења, жене редовно учествују и на свој начин употпуњавају туристичку понуду места.

Ново време захтевало је и промене у овој организацији па су се 2008.године жене у Александрову регистровале као удружење „Актив жена Александрово“ из Александрова.
Децембар је близу, ваља све добро испланирати и припремити, кажу чланице Актива жена Александрово.

 

kiflijada-aleksandrovo


23. 03. 2017.

Курсна листа