MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE – Novi Sad

Adresa: Dunavska 37, Novi Sad
Telefon: +381 (0)21 526 634, fax: +381 (0)21 661 3526
E-mail: office@msuv.org

Osnovan je kao Galerija savremene likovne umetnosi odlukom Skupštine AP Vojvodine 1. februara 1966. godine. Naziv ustanove promenjen je 1996. godine u Muzej savremene likovne umetnosti obzirom da je Galerija u praksi obavljala delatnost koja odgovara obimu i karakteru rada muzeja savremene umetnosti.

Osnovna delatnost Muzeja jeste da sakuplja, čuva, izučava i izlaže, pre svega dela moderne i savremene likovne umetnosti u Vojvodini. Po svojoj funkciji i obimu delovanja Muzej predstavlja jedinu ustanovu ove vrste u Vojvodini.

U muzejskom fondu nalaze se umetničke zbirke slika, skulptura, grafika i crteža, konceptualne umetnosti i dela novih/proširenih medija druge polovine XX veka u Vojvodini. U muzejskom fondu je i nekoliko velikih donacija vojvođanskih umetnika: umetničkog para VERBUMPROGRAM (R. Kulić, V. Mattioni), Stojana Trumića, Dušana Milovanovića, Milete Vitorovića, Milana Kerca, Zorana Petrovića, Bogomila Karlavarisa, Ankice Oprešnik, Boška Petrovića.

Biblioteka i Odsek dokumentacije raspolažu obimnim knjižnim fondom i stručno obrađenom građom relevantnom za proučavanje umetničkih zbivanja u periodu kojim se Muzej bavi.

Muzej od osnivanja nema prostor za svoje delatnosti, pa tako ni za priređivanje povremenih izložbi kao ni za izlaganje Stalne postavke umetnosti XX i XXI veka u Vojvodini. U periodu od 1984. do 1999. za izložbenu delatnost Muzej je koristio iznajmljen prostor u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ iz kojeg je nasilno iseljen septembra 1999. godine.

Od juna 2001. godine Muzej realizuje izložbe u prostorijama bivšeg Muzeja socijalističke revolucije kada za to ima slobodnih termina, dok su kancelarije, depo za smeštaj umetničkog fonda, biblioteka i dokumentacija i dalje smešteni u zgradi Opštinskog suda i Geoplana (Jevrejska 21).

Radno vreme:
Utorak – petak od 10 do 16 h
Subota – nedelja od 10 do 14 h
Ponedeljkom ne radi.

Ulaz je besplatan!


24. 01. 2013.

Kursna lista