МУЗЕЈ ШИБИЦА – Сремски Kарловци

Адреса: Mitropolita Stratimirovića 72 Sremski Karlovci
Телефон: +381 (0)21 884 147

У Музеју шибица у Сремским Kарловцима изложена је колекција коју је оформила Јасна Новак (Загреб, 1. јун 1925 – Београд, 10. мај 2002.), коју последњих 15 година Јована Поповић Бенишек наставља да надограђује.

Од 2013. године део колекције стално је изложен у првом приватном Музеју шибица у Србији. Музејске просторије налазе се у оквиру адаптиране породичне куће Јоване Поповић Бенишек.

Kолекција данас садржи преко 25 000 експоната, који потичу из разних земаља и континената. Изложене су кутијице различите по форми, величини, дизајну па чак и материјалима – ту су цилиндрична, златаста италијанска паковања украшена репродукцијама слика уметника светског реномеа, ремекдела јапанске стрпљивости израђена на пелиру и свили, француске шибице са пикантним мотивима и представама.

На темељима брижљиво чуваног материјала и дуготрајне студиозне анализе, обликован је концепт поставке. Ова богата колекција шибица, уз информације о историјату шибица, колекционару и самој колекцији омогућава увид у промене које су се десиле у историји дизајна протеклих 170 година, али она представља и својеврсну хронику друштвених промена.

Ова филуменистичка колекција поседује велики број налепница за кутије шибица.Неке од њих су дошле право са фабричке траке и још су у табацима.


23. 02. 2015.

Курсна листа