MUZEJSKA ZBIRKA KULTURNOG CENTRA – Vrbas

Adresa: Maršala Tita 88, Vrbas
Telefon: +381 (0)21 707 510

Muzejska zavičajna zbirka Kulturnog centra je osnovana 1969. godine, a njeno osnivanje je podstaknuto entuzijazmom i upornošću nastavnika istorije Ištvana Đenge koji je sa svojim učenicima sakupljao i čuvao eksponate u  školskim prostorijama. Međutim,  odluka SO Vrbas o njenom osnivanju nije ispraćena  adekvatnom pomoći, tako da je zbirka često seljena, izlagana zubu vremena  te čestim provalama i krađama. 1996. godine najvažniji eksponati se privremeno smeštaju u četiri prostorije bivše Uprave prihoda, a preostali u prostorije nekadašnjeg zatvora kome preti rušenje, da bi od 2005. godine Muzejskoj zbirci bila dodeljena zgrada bivše SO Vrbas u Maršala Tita 88 gde se danas i nalazi.

Muzejska zbirka KC  raspolaže sa preko 3000 predmeta iz oblasti etnologije, arheologije, istorije i umetnosti. Najveći deo eksponata, oko 2000, čine predmeti umetnosti, arheologije i zasnatstva. Takođe, Zbirka poseduje i pisane istorijske izvore, fotografije, kao i veliki broj knjiga na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku. Obrada ovih istorijskih dokumenata u toku, a tek će se prilikom dobijanja depoa znati  tačan broj ostalih predmeta koji su zapisani i opisani u muzejskim knjigama.  Posebno treba istaći da zbirka zahvaljujući važnim arheološkim lokalitetima na području opštine, kao što su Čarnok, Šuvakov salaš i ciglana Polet, poseduje  vredne eksponate sa tih iskopina.

U posedu zbirke se nalaze i delovi i kompletne nošnje, veliki broj zanatskih predmeta među kojima je posebno interesantan drveni usisivač, jedini za koji se trenutno zna da postoji. Takođe, zbirka poseduje i  delove i kompletne nameštaje sa početka 20. veka, apoteku  Mileta Leskovca s kraja 19. veka koja je kompletna i očuvana,  jednu etno sobu iz života vrbaških Nemaca u gradu Vrbasu kao i etno sobe u Bazi Centar koje oslikavaju život Srba u starom Vrbasu.

Inače, baza Centar je spomenik iz NORa , jedina neotkrivena baza u kojoj se štampao dvobroj Slobodna Vojvodina. Njen prednji deo je muzej Revolucije, dok će zadnji deo ove kuće stare preko 200 godina biti  sređen kao etno kuća. Ova kuća je značajna i zbog tri različite peći koje se u njoj nalaze, naime paorska peć, peć za pečenje i kuvanje i ukrasna peć, a porodica  Mile Bajac je poklonila i originalni nameštaj iz tog perioda.

Muzejska zbirka sadrži i umetničku zbirku slika iz zaostavštine Jožefa Pehana i Bele Pehana, legat Eugena Kočiša  kao i slike poznatih slikara nekadašnje „velike“ Jugoslavije.

Tekst je preuzet sa: www.vrbas.net

 

 


17. 11. 2012.

Kursna lista