NACIONALNA KUĆA „ŠARAN“ – Apatin

Adresa: Kružni nasip 31
Telefon: +381 (0)25 774 113

Duže od jednog veka na ovom mestu stvaran je mit o čuvenom apatinskom ribljem paprikašu. „Šaran“ u Apatinu postoji 110 godina i to je kultno mesto: u ovaj dunavski gradić, zbog paprikaša i pržene ribe dolazili su i dolaze gurmani iz naše i okolnih zemalja.
Šaran se nalazi na kraju Apatina, na samo stotinak metara od Dunava, i može se uvrstiti u čarde bez obzira na to što nikada nije nazivan tim imenom. Odrednice imena – restoran, govori da je ovde oduvek vladao građanski duh dobrog jela. Sa takvim osećanjem, u ovaj hram paprikaša se ulazilo, a posle ukusnog jela i muzike tamburaša – odlazilo, s velikim ponosom i još većim zadovoljstvom. Pored drugih slavlja, u „Šaranu“ su decenijama proslavljane mnoge vojničke zakletve regruta koji su vojni rok služili na obližnjem vojnom aerodromu.

Ovde danas postoji „kafanski parlament“, čiji su članovi muzičari, lekari, direktori i brojni gosti koji se povremeno sastaju uz priče o piću, muzici i nezaboravnim doživljajima pored ribarskih kotlića.

„Šaran“ je izdržao sve vihore ratova i drugih nevolja na ovim prostorima: preživeo je oba svetska rata; dugo je bio u vlasništvu nemačke porodice Fuderer, a posle 1945. prešao je u ruke socijalističke vlasti. Od 1993. ponovo je u privatnom posedu. Mnogobrojne promene nisu omele tamburaški orkestar, koji čine članovi porodice Petrović, da svira na ovom mestu , uz neminovne generacijske zamene – čitave četiri decenije.

Kapacitet: 200 mesta.
Radno vreme: 10-24 h.

nacionalna-kuca-saran-apatin


18. 11. 2012.

Kursna lista