NARODNI MUZEJ – Zrenjanin

Datum održavanja:
Adresa: Subotićeva 1, Zrenjanin
Telefon: +381 (0)23 561 841, +381 (0)23 534 020

Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade jedne specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta a  pomenućemo samo nekoliko najznačajnijih zbirki: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz XVIII i XIX veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, zbirka ptica. Muzej ima i Pedagoško-informativnu službu, Dokumentacioni centar, restauratorsku i konzervatorsku radionicu, fotografsko odeljenje kao i stolarsku radionicu. U Muzeju postoji i stručna biblioteka sa preko 5.000 naslova.

Prostor stalne postavke muzeja ima površinu od 1200 m2. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost. Na prvom spratu se takođe nalazi i Sobu sporta a deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološko odeljenje. Prezentacija zbirki odvija se u okviru stalne postavke i tematskih izložbi.

Trenutno zrenjaninski Narodni muzej raspolaže i sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade, to su Salon, Mali salon i Hol muzeja koji je adaptiran u izložbeni prostor. Salon, u koji se ulazi sa gradskog trga, površine 200 m2, opremljen je savremenom tehnologijom, klimatizacijom i osvetljenjem i predstavlja najelitniji izložbeni prostor u gradu. Muzej ima sopstvenu službu obezbeđenja sa video nadzorom.

Zrenjaninski Narodni muzej proglašen je za najbolji muzej u Srbiji u 2006. godini zbog velikog broja posetilaca – preko 85.000, 34 organizovane tematske izložbe i renovirane stalne postavke.

Tekst je preuzet sa: www.muzejzrenjanin.org.rs


28. 11. 2012.

Kursna lista