NA BRAČU ODRŽAN 4. MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU

Preko 250 stručnjaka iz 15 zemalja, naučnika i turističkih poslenika okupilo se u periodu od 9-13. maja u Supetru, ostrvo Brač na najvećem skupu o ruralnom turizmu u Hrvatskoj. Tom prilikom održani su paneli o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi nacionalnih manjina u ruralnom turizmu, ulozi LAG-ova (lokalnih akcionih grupa) u održivom turizmu, predavanja, prezentacije, radionice, izložbe i drugo, bogatog programa četvrtog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“.

U okviru panela „Turističke kulturne rute-zajednički turistički proizvod“ Nataša Pavlović, driektorka Turističke organizacije Vojvodine, predstavila je prednosti srpskog turizma i prostor za umrežavanje, koji se ogleda kroz bezvizni režim prema dalekim tržištima, kao i nove direktne letove ka njima, koji su ključni faktor za regionalno umrežavanje i kreiranje novih zajedničkih turističkih proizvoda. Osvrnuvši se na bogatu ponudu ruralnog turizma u Vojvodini, prednosti multikulturnosti i bogatog kulturnog nasleđa i gastronomije Srbije i Vojvodine, istakla je ove prednosti kao značajne atrakacije u kreiranju regionalnog proizvoda. Na panelu su učestvovali stručnjaci iz Italije, Francuske, Slovenije i Hrvatske, kojima je tom prilikom, kao i ostalim učesnicima kongresa predstavljen projekat prekogračine saradnje ViCTour – Virtuelni i kulturni turizam, kao primer dobre prakse i umrežavanja u pogledu kulturnog turizma.

Projekat „Virtuelni i kulturni turizam“, ViCTour, HR-RS47, je započet 15.06.2017. godine i  sufinansira se iz programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Srbija, 2014-2020. Partneri na projektu su Vukovarsko-srijemska Županija (koja je vodeći partner na projektu), zatim Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske Županije, Turistička organizacija Vojvodine, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu, odnosno Ekonomski fakultet iz Subotice.

Projekat traje 28 meseci, tačnije do 14.10.2019. godine, a opšti cilj projekta je unapređenje kontinentalnog turizma u pograničnom regionu u cilju uspostavljanja socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog održivog razvoja sa naglaskom na razvoj i unapređenje kulturnog turizma. Glavni rezultati projekta su prepoznatljivi identitet regiona, poboljšan nivo turističke promocije, poboljšani kapaciteti pružalaca turističkih usluga i povećana vidljivost turističke ponude regiona Srema sa srpske i Srijema sa hrvatske strane.


Označeno sa :
15. 05. 2018.

Kursna lista