OBELEŽENO GODINU DANA OD PROGLAŠENJA REZERVATA BIOSFERE „BAČKO PODUNAVLJE“

Turistička organizacija Vojvodine je  14.07.2018. godine  u Bačkoj Palanci prisustvovala  obeležavanju godinu dana od kako je Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan u Svetsku listu rezervata biosfere. Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je „Evropskog Amazona“ koje predstavljaju jednu od najočuvanijih ritsko- močvarnih celina na čitavom toku Dunava.

Rezervat biosfere „Bačko podunavlje se prostire na teritoriji opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palankana na površini od 176 635 ha. U okviru rezervata nalaze se četiri zaštićena područja među kojima su izuzetno važni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“. Gornje podunavlje odlikuje izuzetna biološka raznovrsnost i predstavlja jedno od poslednjih utočišta za živi svet vezan za poplavna područja. U rezervatu živi 51 vrsta sisara, 280 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, stotine vrsta insekata, vodena, močvarna, livadska i šumska vegetacija. Osim biološke raznovrsnosti Gornje podunavlje krasi i autentično kulturno nasleđe. Kao rezultat prolagođavanja velikoj reci nastali su karakteristični izvorni običaji, nošnje, jezik, ribolovni alat, čamci i jela koja privlače goste i Gornje Podunavlje čine atraktivnom destinacijom za posetioce.

U okviru budućeg prekograničnog rezervata biosfere „Mura- Drava- Dunav“ (PRB MDD) koji obuhvata teritorije pet zemalja, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije i koji će biti uspostavljen u ovom regionu u narednih nekoliko godina, ovaj dragoceni rečni koridor će biti zaštićen i obnovljen zajedničkim snagama za buduće generacije. Program upravljanja koji se zajednički razvija u okviru projekta „coop MDD“ obuhvatiće smernice za razvoj dinamičnog rečnog koridora, prekogranični akcioni plan i zajednički koncept za „Škole o rekama“.

Nakon izlaganja mnogobrojnih učesnika u projektu, opština Bačka Palanka je upriličila prezentaciju domaće radinosti, koja se generacijama neguje na teritoriji te opštine.


Označeno sa :
16. 07. 2018.

Kursna lista