POSETITE BEZDAN- MESTO NA TROMEĐI SRBIJE, MAĐARSKE I HRVATSKE

 

Bezdan je mesto sa 5000 stanovnika koje se nalazi na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske, 5 km udaljem od reke Dunav i 20 km od grada Sombora. Poznat je po lovno- ribolovnom turizmu i jodnoj banji. Prevodnica kod Bezdana je izgrađena još davne 1856. Godine, bila je u to vreme prva betonska građevina u Evropi. Telefon je ovde stigao još u XIX veku. Bogatstvo ovog mesta se ogleda i u različitoj etničkoj strukturi i multikulturalnosti, tako da se ovde već godinama unazad održavaju „Trojni susreti“ koji okupljaju predstavnike  gradova i sela Mađarske, Hrvatske i Srbije, gde oni predstavljaju svoju kulturu i tradiciju.

Bezdan je zaokružen prirodnim vodama, Bajskim kanalom, DTD kanalom, kanalom Bezdan – Bečej i vodotokom Plazović. Kroz veliki kanal Bezdan- Bečej svakog proleća prolazi međunarodna regata. U Bezdanu možete iznajmiti katamaran i uživati u prelepim pejsažima.

 

 

NOVITET- DUNAV TKAČNICA SVILENOG DAMASTA

 

Bezdan je mesto koje ima dugu tkačku tradiciju. Do današnjih dana ovde se održala Tkačnica svilenog damasta, koja nosi u sebi pečat jedinstvenosti i prepoznatljivosti. Sve je počelo još davne 1871. Godine kada se u Bezdan doselio Janoš Šmit umetički tkač, on ubrzo napušta rad sa kudeljom i lanom i prelazi na tkanje damasta od uvoznog specijalno obrađenog lana iz Češke i Engleske. Način rada kao i sama oprema održali su se i očuvali do današnjih dana i kao takvi ostali jedinstveni u Srbiji pa i u Evropi. Ručno tkani, svileni damast je tkanina od prirodnih prediva. Tkanje bezdanskog damasta je atlasno i dezenirano. Dvadesetak raznovrsnih dezena i isto toliko boja, zadovoljavaju najrazličitije ukuse kupaca, kako iz poslovnog sveta, tako i kod opremanja ili odabira posebnog poklona.

Stolnjaci, salvete, posteljina i garniture izrađuju se od jedinstvene tkanine: ručno tkani, svileni damast- bezdanski damast.

Izrada je po želji: kupac bira veličinu, dezen i boju, a postoji mogućnost izrade amblema u tkanju.

Sačuvan stari zanat, ručno tkanje svilenog damasta na drvenim razbojima prilagođen je zahtevima savremenog tržišta

Sačuvano žakard tkanje sa primenom bušenih kartica

Svaki proizvod od svilenog damasta je suvenir jer je proizvodno i geografski određen i vezan za tkačnicu damasta u Bezdanu

Povodom 60. Rođendana Maršala Tita, majstori iz bezdanske tkačnice poklonili su predsedniku garnituru stolnjaka i salveta za deset osoba. Od tada, pa do danas, tkačnica oprema predsedničke prostorije sa bezdanskim damastom. Stolnjaci, salvete i posteljina od bezdanskog damasta decenijama krase elitne restorane i hotele, ambasade i salone, deo su poslovnih i privatnih poklona, autentičan suvenir iz Srbije…

Tkačnicu svilenog damasta često posećuju visoke zvanice, stručne delegacije i turističke grupe koje sa zanimanjem posmatraju umetničko tkanje na drvenim razbojima i ekskluzivne proizvode prefinjene lepote.

 

MUZEJ BATINSKE BITKE

 

Spomen muzej je sagrađen 1981. godine i za vreme postojanja zajedničke države, predstavljao je celinu sa spomen kompleksom na brdu iznad Batine sa hrvatske strane. Bitka kojoj je posvećen muzej predstavlja najvažniju bitku u završnim operacijama Drugog svetskog rata  za oslobođenje od okupacije. U vitrina ovog muzeja izloženo je originalno oružje iz Drugog svetskog rata, uniforme poručnika Crvene armije i partizana NOVJ, originalna pisma boraca, rodoljubive pesme koje su nastale tokom bitke. U centralnom delu muzeja nalazi se umetnička predstava Batinske bitke ispod skulpture ptice, koja se ovde nalazi od samog otvaranja muzeja.

 

ČARDA ŠEBEŠFOK

Čarda Šebešfok smeštena je na Velikom Bačkom kanalu, raspolaže kapacitetom od 60 mesta, velikom baštom, koja predstavlja splav na samoj obali. U okviru čarde se nalazi i dečje igralište. Kuvari u Šebešfoku spremaju odličan paprikaš, koji je posebno ukusan sa domaćim rezancima, koji se na licu mesta spremaju. Paprikaš se sprema isključivo po porudžbini za to vreme gost može da degustira specijalitete čarde-konzervisana predjela dimljenih ribljih đakonija ili suhomesnate proizvode, poput pravog domaćeg kulena. Ljubitelji prirode i posebnog doživljaja SRP Gornje Podunavlje ovde imaju priliku da uživaju pored kanala i čarde u brvnarama koje raspolažu sa po dva ležaja i sopstvenim kupatilima.

Pored čarde prolazi biciklistička staza „Euro Velo 6“, biciklistička staza „Panonski put mira“ i put za granični prelaz sa republikom Hrvatskom.

 


Označeno sa :
31. 07. 2018.

Kursna lista