VOJVOĐANSKI LIFESTYLE

RAZGOVOR SA ZAGORKOM KALENTIĆ MARKOVIĆ, KONSULTANTOM I DIZAJNERKOM IZ NOVOG SADA

 

Nedavno ste imali svoju reviju na SERBIA FASHION WEEK-U u Novom Sadu. Kako je došlo do te saradnje?

Iako sam po vokaciji posvećena dvema profesijama, od kojih je jedna konsultantska i vezana za projektni menadžment na projektima koje implementira nemačka vlada – GIZ, a druga vezana za nemački jezik i književnost, moja iskonska potreba za ispunjenošću i smislom me je odvela do jednog novog i autentičnog poziva, koji me je, krenuvši iz ljubavi ka umetnosti i kreativnosti, uputio u svet mode i modnog dizajna. Ovoj ljubavi ka dizajniranju odeće, prethodili su časovi klasičnog slikarstva, koje sam tokom 5 godina pohađala u jednom novosadskom ateljeu. Odatle su mi se otvorili prozori ka primenjenoj umetnosti, najpre kroz kolekciju majica inspirisanu mojim omiljenim slikarima, a zatim i drugim velikim ljudima koji su ostavili traga u našoj istoriji. Osetila sam veliku podršku i prihvatanje ove moje prve kolekcije od strane okruženja, što me je ohrabilo da dalje kreiram i stvaram. Saradnja sa Serbia Fashion weekom počela je pre dve godine, kada sam najpre izlagala kao dizajner u njihovom showroom-u i na moju veliku radost, nastavila se ove godine, kada sam održala svoju prvau samostalnu autorsku reviju.

Videli smo da na vašem instagram nalogu Novak Đoković nosi majicu sa likom Nikole Tesle, sigurno ste ponosni na to!?

Jako me usrećuje kada ljudi prepoznaju poruku koju moje majice nose, poput Listen to your own vibration ili smart = Cool 2, tako da mi je zaista bila velika čast kada je jedan tako inspirativan čovek, istinski borac, pravi profesionalac i planetarno poznata ličnost koja zaista može da bira na koji način želi da se prezentuje u javnosti, prepoznao tu moju energiju i poželeo da je ponese na sebi i njom prenese poruku. Imala sam nedavno tu čast da upoznam Noleta i zaista je čovek sjajne energije i divnih manira. Ali isto toliko sam srećna i kada slučajno u svom gradu, na pijaci ili na pešačkom prelazu, sretnem nekoga koga i ne poznajem, a ko nosi neku od mojih majica, jer je to ta nit koja nas sve spaja.

Koji specijalitet iz Vojvodine bi nam preporučili i da li znate kako se pravi?

Vojvodina je puna ukusnih specijaliteta kojima je teško odoleti. Za prave sladokusce posebno bih izdvojila štrudle sa makom, gomboce sa šljivama, šnenokle i čokoladni kuglof sa višnjama, koji obožavam. Svoju porodicu često volim da iznenadim gombocama, koje rado pravim, po divnom receptu moje mame, a koji je zapravo ostao u porodici još od moje bake Marije. Priprema je vrlo laka za savremene domaćice, a glasi otprilike ovako: pustite neku laganu muziku i obarite krompir. Kada je obaren, oljuštite ga, a zatim ga izgnječite i dodavši jaja sa Čeneja, brašno, prstohvat soli i šećera i malo maslaca po osećaju, od njega napravite testo. Razvijete testo oklagijom na debljinu prsta i isečete u kocke na koje zatim ređate šljive. Spajajući krajeve testa zatvarate šljive i lagano ih među dlanovima oblikujete u kugle. Tako napravljene kugle sa šljivama polako spustite u prokuvalu vodu na par minuta. Dok se one  kuvaju, pustite prezlu u tiganju da se zarumeni. Kuvane knedle spuštate u prezle u koje po želji možete dodati šećer, i pustite da vam taj prelepi miris ispuni dom.

Više informacija možete pronaći ovde: zagaclothing.com
Instagram: https://www.instagram.com/zagloveart/


Označeno sa :
01. 12. 2017.

Kursna lista