DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI

VRŠAC GRAD LJUBAVI, VINA I VETRA

Vršac je grad bogate kulture, istorije, sa živopisnim prirodnim lepotama, grad u kome se prožimaju tradicija i savremeni tokovi življenja. Sam grad se nalazi na ivici Panonske nizije u jugoistočnom Banatu, u podnožju Vršačkih planina i uz granicu sa Rumunijom. Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, poznat po specifičnoj klimi i čistom vazduhu, jer ovde vetrovi duvaju preko 200 dana godišnje i konstantno pročišćavaju gradski vazduh.

Kulturno bogatsvo ovog grada je veliko, jer obiluje mnogobrojnim crkvama, kulturnim institucijama i zdanjima različitih stilova, gde svaki objekat ima svoju specifičnu priču. Neke od najznačajnih znamenitosti Vršca su Vršačka kula –simbol grada, manastir Mesić, katedrala posvećena Sv. Gerhardu, Vladičanski dvor, Stara apoteka, Sterijina kuća, kapela Sv. Krsta, šest muzeja.

Vršac je grad iz koga su potekle mnoge poznate ličnosti, pre svega Jovan Sterija Popović- poznati srpski dramaturg, zatim Paja Jovanović-čuveni slikar srpskog realizma, Josif Jovanović Sakabenta-vladika, Vasko Popa- poznati pesnik, Bora Kostić- šahovski velemajstor, Žarko Zrenjanin- narodni heroj i mnogi drugi.

Kada govorimo o Vršcu, ipak najpre pomislimo na vino i vinograde. Ovaj kraj je poznat po dugoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnji kvalitetnog vina. Stoga kada se uputite ka Vršcu obavezno svratite u neku od vinarija gde će vas dočekati ljubazni domaćini i uz čašu dobrog vina ugostiti u svome domu. Vinarije koje svakako treba posetiti u ovom delu Vojvodine su vinarija „Vinik“, vinarija „Bahus“, vinarija „Sočanski“, vinarija „Selecta“, vinarija „Conte Vallone“.

MANASTIR MESIĆ

Manastir Mesić je ženski manastir i posvećen je rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu.   Prvi pisani dokument u kome se pominje manastir Mesić je katastih Pećke patrijaršije iz 1660. i 1666. godine. Najverovatnije ga je sagradio neko iz porodice Branković u XV veku. U XVIII veku manastir dobija reprezentativan izgled kakav ima i danas, tada je sazidan konak a hramu je dozidana nova priprata barokni zvonik. Zidno slikarstvo čine tri sloja fresaka nastalih od XVI do XIX veka. Mesićki hram krasi ikona kojoj se pridaje čudotvorna moć, i nalazi se na Bogorodičinom tronu. Poznata je kao Bogorodica „Dostojno Jest“, potiče sa Atosa i u manastir Mesić je stigla 1803. godine.

CRKVA TEODORA VRŠAČKOG

U čast Sv. Teodora Vršačkog, na Vršačkom bregu podignut je 2002. godine hram Svetog Teodora Vršačkog. Vršački vladika Teodor Nestorović 1594. godine je podigao Banaćane na ustanak protiv Turaka. Ktitor crkve je Rodoljub Drašković, a hram je živopisan 2003. godine.

KATEDRALA SVETOG GERHARDA U VRŠCU

Katedrala Svetog Gerharda je najveća rimokatolička crkva u Srbiji i zidana je od 1860. do 1863. godine. Katedrala je građena u gotičkom stilu. Enterijer crkve je bogato opremljen oltarskim slikama, vitražima, skulpturama i izrezbarenim nameštajem. Posebnu vrednost imaju orgulje, tako da katedrala predstavlja i koncertnu dvoranu, gde su nastupali mnogobrojni horovi i poznati pevači.

 

ETNO KUĆA DINAR

Na putu za Vršačku kulu, nalazi se etno kuća Dinar. Ovaj autentični restoran sa specijalitetima domaće kuhinje predstavlja spoj tradicije i savremenih zahteva potrošača. Enterijer etno kuće je od drveta, a sam ambijent restorana vas vraća u davna vremena naših predaka. Restoran se sastoji iz dva dela , prvi je u etno stilu, drugo je vinska sala. Ovde posetici mogu uživati u specijalitetima nacionalne kuhinje i širokom spektru vina iz lokalnih vinarija, kao i domaćim rakijama.

 

VINARIJA VINIK

Vinarija „Vinik“ je prva registrovana vinarija u Vršcu i nalazi se u pravom vinskom podrumu. Vinarija  je nastala kao nastavak duge porodične tradicije proizvodnje vina. Odlikuje se proizvodnjom nekoliko vrsta vina koje ne proizvodi nijedan drugi proizvođač u Srbiji. Posebno su izdvajaju roze bermet Berrmeto i Kasna berba Barrique. Takođe je poseban ugođaj poseta Vinskom podrumu Vinik gde u autentičnom ambijentu gosti mogu da degustiraju različite sorte kvalitetnih vina.


Označeno sa :
01. 10. 2018.

Kursna lista