ODRŽANI BANOŠTORSKI DANI GROŽĐA

Na mestu gde se sastaju Fruška gora i Dunav smestilo se živopisno selo sa dva sunca, Banoštor. Ovo malo mesto ima brojne manifestacije od kojih su najpoznatiji “Banoštorski dani grožđa” koji su se, ovog vikenda, održali po 22. put.
To govori o značaju koji ovi dani, posvećeni berbi grožđa i proizvodnji vina imaju za Vojvodinu. U Banoštoru živi oko 800 stanovnika, a proizvede se oko 1000 litara vina po glavi stanovnika. Zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima i zato ova manifestacija najavljuje početak berbe.

Centralni deo je izložba vina, a posetioci su mogli da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci.
Na taj način se promoviše vinogradarstvo kao grana poljoprivrede i domaći ruralni turizam. Banoštorski vinogradi se prostiru na oko 280ha sa tendencijom nove sadnje i novih hektara.
Najrasprostranjenija sorta je italijanski rizling, zatim šardone razne druge vrste belih pinoa, a od crnih sorti kaberne, sovinjon i merlo. Pored kvalitetnih sorti grožđa, vina i rakije, posetioci su mogli da uživaju i u drugim blagodetima ovog kraja, voću, siru, medu i raznim drugim proizvodima.

Program je upotpunjen organizacijom Mini privrednog sajma svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda.

U okviru pratećeg programa organizovana je izložba rukotvorina Udruženja žena, a posetioci su mogli da uživaju i u nastupima loklanih kulturno – umetničkh društava koja neguju tradiciju pesme i igre, a sve uz pratnju orkestra Miće Jankovića i voklanih solista Danke Stojiljković i Čede Markovića.

Na obali Dunava uz čašu dobrog vina ni ove godine nisu izneverni gosti gurmane za koje su pripremani tradicionalni specijaliteti – bik na ražnju i lovački paprikaš.
U večernjim satima nastupio je poznati rok bend “Riblja čorba”.

Vino je postalo motiv za otkrivanje novih destinacija, posetu poznatim vinskim podrumima, potragu za novim proizvodima, upoznavanjem drugih običaja i manifestacija.
Manifestaciju su posetili predstavnici Turističke organizacije Vojvodine a ceo događaj podržao je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu na čelu sa sekretarom Vukom Radonjićem koji je i svečano otvorio manifestaciju.

 


Označeno sa :
03. 09. 2018.

Kursna lista