PARK PRIRODE „BEGEČKA JAMA“ – Begeč

Telefon: +381 (0)21 457 509

U aluvijalnoj ravni Dunava, duž njegove leve obale, u delu zvanom Begečka ada, 18km zapadno od Novog Sada, nalazi se Park prirode Begečka jama. Jama je kanalom Begej, koji se nalazi u njenom istočnom delu, spojena sa Dunavom.

Za ovaj prostor je karakteristična močvarno-livadska vegetacija sa plantažom topola. Posebnu vegetacijsku vrednost ovog prostora čini jedno stablo bele topole i četiri stabla crne topole, izuzetno retkih predstavnika vegetacije tipičnih plavnih područja Vojvodine, koji su danas zaštićeni kao spomenik prirode – retki primerci biljnog sveta.

Na prostoru Parka prirode Begečka jama može se videti oko 150 vrsta ptica od kojih su većina prolaznice, lutalice i zimovalice. Tokom seobe ptica iz severnijih predela ovde se zadržava do 1000 različitih ptica. Čak 90 vrsta ptica, koje je moguće videti na Begečkoj jami, su kandidati za Crvenu knjigu ptica Srbije, dok njih 55 predstavljaju prirodne retkosti u Srbiji. Na Crvenim listama Sveta i Evrope je plovka crnka.

Pored uživanja u prirodu, moguće je pecati. Ribolov se može vršiti i sa obale ali je znatno bolje iz čamca. Dobro se lovi babuška, šaran, štuka i smuđ.
Dozvola: DTD-Ribarstvo.


25. 01. 2013.

Kursna lista