ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА – Петроварадин

Адреса: Petrovarаdin

Петроварадинска тврђава, симбол града, или како је називају, Гибралтар на Дунаву, грађена је на десној обали Дунава од 1692. до 1780. године, по систему француског инжињера маркиза Себастијана Вобана. Јединствен је фортификацијски објекат тога времена у Европи.

Простире се на 112 хектара, има четири нивоа и 16 километара подземних тунела са сталном температуром од 12°Ц. Одувек је била атрактивна локација, о чему сведоче бројни археолошки слојеви, као и заступљеност свих култура, од палеолита, па све до данас. Још у римском периоду је ту постојало утврђење Цусум.

Тврђава се састоји од Горњег и Доњег града, односно од Тврђаве, чији је симбол и Торањ са сатом чије казаљке обрнуто показује сате и минуте. Ту је живописно подграђе, којим доминира црква Светог Јурија са самостаном, Војна болница, некадашњи фрањевачки самостан и најлепша барокна приватна зграда, кућа Бана Јелачића.

Након што је 1951. године прешла у цивилну употребу, а после обнове и адаптације, Тврђава је постала и важно културно седиште. Ту су смештени Музеј града Новог Сада, Академија уметности, радионица и галерија таписерија „Атеље 61“, Галерија Ликовног круга, 88 уметничких атељеа, Архив града Новог Сада, а у првој половини јула се од 2001. године одржава EXIT, највећи музички фестивал источне Европе.

Текст је преузет из водича: „Војводина-културна баштина“,

аутора Наде Савковић.

hotel-leopold-i-petrovaradin-1


24. 01. 2013.

Курсна листа