SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE „GORNJE PODUNAVLJE“

Adresa: Apatinski put 11, Sombor
Telefon: +381 (0)25 463 111, +381 (0)62 800 5350

Specijalni prirodi rezervat Gornje Podunavlje je zaštićeno prirodno dobro koje se prostire na teritoriji opština Apatin i Sombor, ukupne površine 19.648 ha, odnosno od 1433 – 1367 km toka Dunava. Na severu se graniči sa Nacionalnim parkom Drava – Dunav, dok se duž susedne obale prostire Park prirode Kopački rit i sa njima čini veliku prirodnu celinu jednu od najvećih na evropskom kontinentu.

Stalna borba čoveka sa prirodom i kraćenje moćne reke Dunav koja se vekovima opirala čovekovoj potrebi da vlada svim segmentima prirode zarad eksploatacije dovela je do nestanka velikog ritskog močvarnog područja koje je postojalo na ovom području panonske ravnice. Izgradnjom moćnog nasipa, čovek je sklopio mir sa rekom a zaštitom ovog područja omogućio prirodi da sačuva deo svoje baštine. 248 vrsta ptica, od kojih neke veoma retke, kao što su orao belorepana, crne rode, kormorani, čine deo neprocenjivog bogatstva prirode. Isto tako, autohtone šume crne topole, brestava, crnog gloga i hrasta kao i staništa više vrsta orhideja, lokvanja i drugih biljaka, dovoljno govore o ovom neprocenjivom prirodnom bogatstvu. Šuma je pod stalnim nadzorom raznih službi koje brinu da se ova baština zaštiti od devastacije. Putevi i puteljci koji vode kroz šumu idealni su za razne oblike rekreacije. Džoging, pešačenje, vežbanje na spravama u šumi već su postale uobičajene aktivnosti Apatinaca i raznih ljubitelja prirode. Skrivene peščane plaže, idealne su za uživanje u letnjim danima.

Poplavno područje Specijalnog prirodnog rezervata koj zahvata oko 5.560 hektara, predstavlja prirodno mestrilište za oko 50 vrsta slatkovodnih riba među kojima su najznačajnije autohtone vrste kao šaran, štuka, smuđ, som i dr. Neretki su ulovi kapitalnih primeraka, naročito somova koji znaju da budu i preko 30 kg teški. Danas ovo područje pruža izuzetne mogućnosti za ribolov, kako na Dunavu tako i na mnogobrojnim meandrima, rukavcima i mrtvajama.

Rezervatom upravlja Javno preduzeće Vojvodinašume, Šumsko gazdinstvo Sombor, a turističku ponudu i cenovnik usluga možete pogledati ovde.

Za ribolovačke dozvole možete se obratiti Udruženju ribolovaca „Bucov“.
Adresa: Dunavska 5, Apatin
Telefon: +381 (0)25 773 984


20. 11. 2012.

Kursna lista