SPOMEN ZBIRKA JOVANA JOVANOVIĆA ZMAJA – Sremska Kamenica

Adresa: Trg Jovana Jovanovića Zmaja 1, Sremska Kamenica
Telefon: +381 (0)21 462 810
E-mail: muzgns@eunet.rs

Nastanak muzeja jednog od najvećih pesnika srpskog romantizma Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904) tesno je vezan za osnivanje i rad društva „Zmaj“, koje je osmišljeno 1904. godine.

Kuća u Sremskoj Kamenici, u kojoj je pesnik proveo poslednje godine života, adaptirana je i za javnost otvorena 1933. godine. Istovremeno otkriven je spomenik „Deca čika Jovi“, rad vajara Stevana Stojanovića. Briga i staranje o ovom muzeju povereno je tada Leposavi Jovanović, poslednjem potomku porodice. Posle ratnih pustošenja Zmajev muzej je, u obnovljenom izdanju, ponovo otvoren 1957. godine, kada je i pokrenut festival dečije poezije „Zmajeve dečije igre“. Od 1958. godine u sastavu je Muzeja grada Novog Sada.

Stalna postavka koncipirana je tako da prezentuje manje celine – pesnikov porodični život, književni i javni rad, rad na dečijoj književnosti, Zmajeva dela objavljena nakon njegove smrti, knjige i časopisi književnika i naučnika o Zmaju i Zmaj kao lekar. U posebnoj zgradi nalaze se posleratna izdanja Zmajevih dela na jezicima naroda i narosnosti SFRJ, prevodi na poljski i ruski jezik, knjige i časopisi o Zmajevom književnom radu, kao i materijal Zmajevih dečijih igara održanih do danas. U parku memorijalnog muzeja smeštena je 1973. godine bista Ivana Meštrovića „Zmaj i dete“.

Radno vreme: 9 – 16 h (od ponedeljka do petka); 9-14 h (subotom).
Grupne posete je potrebno najaviti nekoliko dana pre planirane posete.

Tekst je preuzet iz: „Vodič kroz muzeje i galerije Vojvodine“,
autora Vladimira Mitrovića i Lidije Mustedanagić.


24. 01. 2013.

Kursna lista