ЦРКВА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА – Бајша

Адреса: Zakina 1, Bajša
Телефон: +381 (0)24 721 055

1755 године Зако Стеван је изградио прву православну цркву на чијем месту је данас православни крст од дрвета у центру Бајше. Данашњу православну цркву је изградио Димитрије Зако, унук Стевана Зако између 1806 и 1818 године. Цркву су подигли у част Светог Димитрија.

Црква је служила и као место за сахрањивање за породицу Зако. То место је и оболежено са двема мраморним плочама црвене боје. На једној од плоча стоји надпис “ Георгије от Зако, Баишански, умро 1859. г. у 75. години живота, поред оца свога Димитрија от Зако, који умре 1832. у 76.години свога живота“. На другој је натпис „благородна госпођа Екатарина Зако от Дулвез 25-го лета живота, марта 28, лета 1839. смерно увенуше. У тавном гробу покрај старе бабе своје почива тело благородне госпође Екатарина Зако“

Иконе у цркви је сликао Јован Клајић 1854 године. Сликање икона су новчано помогли Георгије и Марија Зако. Клајић је овај рад у Бајши прихватио после завршетка радова у цркви Светог Јована у Новом Саду. Академију сликар је завршио у Бечу и стекао је за кратко време велики углед у нашој земљи и у иностранству.

У цркви се налазе следеће иконе:
Св. Димитрије – ослонац тела светца је на десној нози, а у десној руци држи копљу. Испред десне ноге је једна људска глава и овој глави припадајући труп.

Богородица – Света Марија. У десној руци држи љиљан, а лева рука је на грудима. Доњи део одеће је љубичасте боље, а горњи део светле ружичасте боје са зеленом поставом.

Исус Христос – Христос је видљив из профила. Десном руком дели благослов, а у левој руци држи тамноплави куглу. Лик Христоса се налази на ружичастом облаку.

Св. Јован Крститељ – стоји на облацима и десном руком показује на небо. У левој руци држи крст са заставом на њој је текст „Покаистеја“.

Св. Никола – На северним вратима се налази ова икона. Десном руком дели благослов, а левој руци држи путир.

Арханђел Михаило – Налази се на јужним вратима. Обучен је у ратничко одело, сиве боје. У десној руци је ватрени мач, а у левој је вага са два таста. На леђима су крила.

Иконе које се налазе изнад врата:
Христ у Гетсиманском врту – Изнад северних врата се налази. Око лика Христа је мра. Христ се види са раширеним рукама. Поред њега се види лик анђела међу облацима у руци држи путир. Лево од Исуса се налазе 3 уснула апостола.

Тајна вечера – Налази се изнад царских врата. Поред дугачког стола се виде апостоли који причају. На средини слике је Христос са раширеним рукама изнад стола. На столу је само хлеб и путир.

Христ прекорева апостоле што спавају – Икона је насликана изнад јужних врата. Христос стоји иза три апостола који седећи спавају. Тамнољубичастим бојама је приказана ноћ. Сенке и боје изражавају однос између особа. Ова икона је најлепша и најуспешнија у целој цркви.

Празничне иконе:
Рођење Христово – На средини иконе Света Марија седи и у крило држи Христа. Десно од ње је анђео а лево Свети Јосип.

Сретење – На средини стоји Симеон, у руци држи Христа, десно од њега је Марија, а лево Ана.

Крштење – Икона говори о Христу и о Крститељу Јовану. Христове руке су прекрштене, а глава је мало подигнута. Крститељ Јован десном руком крсти Христа, а у левој руци је дугачак крст.

Васкрсење – На овој икони Христ лебди. Десну руку је подигао, а у левој руци ружичасти крст са заставом. Испод њега су три војника.

Преображење – Христ држи говор у тамносивој одећи. У позадини су апостоли.

Васкресење – Апостоли су подељени у две групе, а испред њих је Марија. Један од апостола клечи.

Силазак св. Духа – У средини слике Марија седи и моли се Богу. Око ње су распоређени апостоли.

Пошто је унутрашњост цркве у погледу грађевинарства и сликартства знатне вредности на територији Војводине, ово је заштичено законом. Иконе су настале за време романтизма и носе обележја овог стила.

Путир и кадионицу цркви су поклонили Георгија и Марије Зако 1818 године. На њима се види печат са ознаком „ВР“. Ови предмети нису се могли израдити код нас, зато са великом сигурношћу можемо рећи да је донето из иностранства.

У цркви можемо наћи још неколико икона сликаних на стаклу. Величине Васкрсење Христово је величине 20×25 центиметара, Успење Богородице, Сретење, Св Георгије, Св. Димитрије. Ту је још једна икона величине 38×56 центиметара са називом Св. Никола.

Основа цркве је правоугаона. Датум изградње се види на западним вратима 1818 година. На средњим улазним вратима црном бојом су означене године 1854 и 1893 и сигурно означавају обнову цркве.


Означено са : ,,
28. 10. 2012.

Новости и обавештења

16. 07. 2018.
УЧЕШЋЕ ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ВОЈВОДИНЕ НА EXITU 2018
16. 07. 2018.
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВОЈВОДИНЕ УГОСТИЛА НОВИНАРЕ ЗА ЕXIT
16. 07. 2018.
ОБЕЛЕЖЕНО ГОДИНУ ДАНА ОД ПРОГЛАШЕЊА РЕЗЕРВАТА БИОСФЕРЕ „БАЧКО ПОДУНАВЉЕ“
16. 07. 2018.
УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА TУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ВОЈВОДИНЕ У СЛОВАЧКОЈ
12. 07. 2018.
УСПЕШАН НАСТУП ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ВОЈВОДИНЕ НА ОМЛАДИНСКОМ САЈМУ ТУРИЗМА – OPENS YOUTH FAIR 2018
12. 07. 2018.
НАЈАВА ПРЕДСТОЈЕЋИХ МАНИФЕСТАЦИЈА У СОМБОРУ
10. 07. 2018.
“КИКИНДА КРОЗ ОБЈЕКТИВ“
10. 07. 2018.
7. OPENS YOUTH FAIR – У НОВОМ САДУ – ПРОГРАМ ДЕШАВАЊА
10. 07. 2018.
НАЈАВЉЕН ГЛАВНИ ПРОГРАМ ЈУБИЛАРНОГ 25. ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ
09. 07. 2018.
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВОЈВОДИНЕ НА YOUTH FAIR-U
06. 07. 2018.
ЗЛАТНИ КОТЛИЋ ВОЈВОДИНЕ
06. 07. 2018.
ТРЕЋИ ДЕФИЛЕ ЈАХАЧА, ФИЈАКЕРА И ЗАПРЕГА-СОМБОР 2018
05. 07. 2018.
НАЈАВА МАНИФЕСТАЦИЈЕ “ОПАСУЉИВАЊЕ“ У НОВОМ БЕЧЕЈУ
04. 07. 2018.
ДОЖИВИТЕ ПУСТОЛОВИНУ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА
04. 07. 2018.
УПОЗНАЈТЕ ТУРИСТИЧКЕ ПРОГРАМЕ АГЕНЦИЈЕ „CARAVAN“

Курсна листа