ETNO KUĆA „BAPINA BAZA“ – Vrbas

Adresa: Milivoj Čobanski 137, Vrbas

U Starom Vrbasu, u ulici Milivoja Čobanskog broj 137, nalazi se Bapina baza u kojoj su smešteni eksponati, fotografije i istorijski materijal iz Drugog svetskog rata vezan za opštinu Vrbas.
U tadašnje vreme širom Vojvodine su bile formirane ilegalne baze u kojima su delovali tajni štabovi partizanskih odreda. Na teritoriji opštine Vrbas bilo je oko pedeset takvih baza a najpoznatija je Bapina baza. Bila je smeštena u kući Dragutina Radanova „Bape“, koji je sa svojih petoro dece uspeo da sve vreme rata održi ovo mesto u tajnosti.
Posetioci mogu da vide izložen materijal u prednjoj kući do ulice, gde su inače stanovali domaćini a u zadnjem delu dvorišta je zasebna kućica, gde su radili ilegalni politički radnici. U prvoj kući prikazane su fotografije iz doba radničkog pokreta, novine Zemljodelac, fotografije poznatih revolucionara kao i predmeti koji su pripadali vrbaškim ilegalcima. Osim što ima istorijsku vrednost, ova baza je interesantna i po tome što je druga kućica, svojevrstan primer enterijera i eksterijera srpske seoske kuće u Vrbasu. Kuća je izgrađena u XIX veku.

etno-kuca-bapina-baza-vrbas


17. 11. 2012.

Kursna lista