Vinski putevi

Berbu grožđa najbolje je početi uz zvuke tamburaša a i degustacija najprirodnije leži uz melodije istih.

Vršačko vinogorje

Još su Dačani i Sarmati pili vina sa vršačkih predela, a o Rimljanima da i ne govorimo. I monasi su prvo zasadili vinovu lozu pa tek onda sagradili Manastir Mesić. Najveće vinogorje Ugarske  i verovatno Evrope 19.veka,  protezalo se na 17000 jutara. Neizbežni elemenat grba grada Vršca, usvojenog 1804. godine, jeste upravo vinova loza.

Umereno-kontinentalni klimatski uslovi ovog podneblja, izraženih godišnjih doba, sa dosta kiše pogoduju vinovoj lozi, belim vinskim sortama grožđa, pre svih.

Od preko 2000 ha vinograda vršačkog vinogorja, 1700 ha je u posedu “Vršačkih vinograda“ AD. Koreni ove firme datiraju iz 1944. godine sa osnivanjem Uprave narodnih vinograda. Ova vinarija počela je sa proizvodnjom mladih kvalitetnih vina još 1990. godine. Mladi Rizling italijanski i Muskat otonel, bili su novina u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije im se pridružio Burgundinac beli.

Vina sa peska

Vinarska tradicija subotičko-horgoške peščare duga je preko 2000 godina. Peskovit teren, umereno kontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze rezultiraju veoma pitkim vinima, popularno zvanim – vina sa peska. Tu se, vinu u čast, održavaju i brojne manifestacije: Sveti Vince, Sveti Trifun, Blagovesti, Sveti Urban, Berbanski dani na Paliću, Berbanski dani na Hajdukovu… I baš tu najbolje uspevaju: Rizling italijanski, Rizling rajnski, Kevedinka, Šardone…

Veliki proizvođači vina ovog područja su: “Podrum Palić“ sa Palića i “Vinarija Čoka“ iz Subotice.

Vitezovi Vina Na području subotičko-horgoške peščare vedri, oblači te vino pretače  red vitezova vina “Arena Zabatkienzis“ (Subotički pesak), prvi vinski red kod nas, osnovan na Sv. Trifuna 14. februara 2001. godine. Članovi ovog reda su vinogradari i vinari iz peščare, stručnjaci za lozu i vino, istraživači istorije vinogradarstva i vinarstva, istaknuti ugostitelji, turistički poslenici, ličnosti javnog i kulturnog života, novinari. Njihova misija je da pronesu dobar glas vina sa peska i neguju kulturu vina. Na vinskim svečanostima, ali i u svim prigodnim situacijama, vitezovi se pojavljuju u atraktivnim odorama sa oznakom reda, čime u javnosti promovišu kulturu pijenja vina.

Fruškogorsko vinogorje

Dragulj fruškogorskog vinogorja su Karlovački vinogradi. Njihova slavna istorija broji se od prvih čokota, zasađenih 276. godine, po volji već pomenutog cara Proba, na bregu kod Sirmijuma. Posle su lepotu karlovačkog vina, putopisci XV veka nesebično hvalili. Točeno je u evropskim prestonicama od bečkog dvora do engleskih krčmi, dok su mu stihove nizali naši i tuđi pesnici romantičari.

Karlovački vinari i vinogradari, naši savremenici, utrkuju se da mu povrate slavu. Karlovačka berba grožđa najvažnije je, ujedno i najsvečanije, njihovo okupljanje, uz hiljade veselih zvanica, pride.

Ispod samih Sremskih Karlovaca prostire se oko jedanaest kilometara vinskih podruma. Pod nogama stanovnika se, iz uzavrele šire, rađa slatki i preslatki rampaš a potom, strpljivo, prvoklasno vino.  Nategačama, prirodnim tikvinim ili modernim staklenim, ono se, iz buradi pretače u flaše.

Nije ni čudo da, gotovo sve, naseobine fruškogorja imaju u svom grbu i po neki grozd.

Uživajte u vinu. Makar bio i gemišt. Ali kao što je bolji čist račun bolje je i čisto vino.

Čovek i vino su sudbinski povezani. Najgore što i jednom i drugom može da se desi je da izvetre.

STRANICA JE U IZRADI!!!

VINARIJA „DEURIĆ“ – Mala Remeta

Adresa: Ekonomija "Salaš", Mala Remeta
Telefon: +381 (0)22 468 580, +381 (0)63 595 679 (Gordana Čučković)

Opredeljeni da proizvodimo najkvalitetnije grožđe, što su nam analiza zemljišta, odabir vrhunskih sorti i kvalitetnog i sertifikovanog sadnog materijala i…

VINARIJA „DRAGIĆ“ – Riđica

Adresa: Carski drum bb, Riđica
Telefon: +381 (0)63 480 882
E-mail: ae@ae.rs

Kompleks vinarije i vinograd nalaze se u Riđici na starom putu Beograd- Budimpešta, koji se od davnina naziva „Carski drum“,…

VINARIJA „ZVONKO BOGDAN“ – Palić

Adresa: Kanjiški put 47, Palić
Telefon: +381 (0)24 41 50 273, +381 (0)62 789 968 (Tatjana Altuhov)

VINSKI KRUG VINARIJE ZVONKO BOGDAN Vinarija Zvonko Bogdan je svoj put započela pre osam godina kada se objedinjujući tradiciju Palićkog…

VINARIJA „MARINKOVIĆ“ – Vršac

Adresa: Skadarska 86, Vršac
Telefon: +381 (0)13 805 877, +381 (0)65 83 54 335

VINARIJA „SOČANSKI“ – Veliko Središte

Adresa: Železnička 57, Veliko Središte
Telefon: +381 (0)13 892 182, +381 (0)64 35 95 382, +381 (0)64 39 40 702

Sa plodnih padina Vršačkog vinogorja stižu nadaleko čuvena vina koja su točena još na bečkom Dvoru. Na ovom bogatom tlu…

VINSKA KUĆA „KOVAČEVIĆ“ – Irig

Adresa: Krstašica bb, Irig
Telefon: +381 (0)22 463 137, +381 22 461 192

Otvarajući vinske puteve Fruške gore i razvijanjem vinskog turizma, u septembru 2010 godine, nadomak Iriga, otvorena je Vinska kuća Kovačević….

stavki

Kursna lista