VINARIJA „ACUMINCUM“ – Stari Slankamen

Adresa: Dositeja Obradovića 3, Stari Slankamen
Telefon: +381 (0)63 238 399

Vinarija Acumincum izgrađena je na temelju srednjovekovnog hamama, a ime je dobila po tamošnjim rimskim termama.

Vlasnik vinarije Milan Spasić, vratio je u život gradsku vilu i napušten podrum vina, a pravljenje vina u početku je bio samo hobi u krugu prijatelja.

Jedno od retkih mesta u Srbiji gde možete probati domaći Širaz kao i druge sorte kvalitetnih vina u ambijentu koji odiše istorijom. U sklopu vinarije nalazi se zgrada nastala oko 1760. godine kao župni dom, dok se u podrumskom delu mogu videti ostaci turskog kupatila sazidanog 1566. godine.

Kuća u Starom Slankamenu je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a boravak u ovakvom prostoru je od velikog značaja uz degustaciju kvalitetnih vina i čini Vinariju Acumincum posebno atraktivnim odredištem duž puteva vina Fruškogorskog vinogorja.

Podizanje vinograda, rekonstrukcija kuće i izgradnja vinarije, kao i konzerviranje hamama i omogućavanje da bude dostupan javnosti bio je značajan investicioni poduhvat koji se odvijao u fazama. Danas izuzev nekih finalnih radova, Acumincum je u funkcionalnom stanju i otvorenih vrata dočekuje goste koji mogu da upoznaju bogatu istoriju tog prostora.

Posetiocima je omogućen obilazak vinarije uz objašnjenje tehnološkog procesa i isprobavanje vina u degustacionoj sali predviđenoj da ugosti do 25 osoba, a postoji i mogućnost organizacije izleta do vinograda udaljenih 5km. Posetioci pored građevine stare 450 godina, izuzetne pozicije na obali Dunava, mogu probati i crvena vina koja plene svojim osobenim ukusom Acumincum vinarije. Tome treba dodati i orijentaciju domaćina da se vina proizvode isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda. Kapaciteti vinarije su do maksimalnih 20.000 litara, i za sada (2014god) se vina vinarije Acumincum mogu naći isključivo u „butik“ prodaji prilikom posete vinariji. Uskoro će širaz iz Starog Slankamena biti plasiran u nekoliko odabranih vinoteka i restorana, a u planu je i uvođenje prodaje putem Interneta.

Vinarija koja pored degustacije vina, nudi i mogućnost obilaska ostataka turskog kupatila.

 

 


14. 08. 2015.

Kursna lista