ВИНАРИЈА „ACUMINCUM“ – Стари Сланкамен

Адреса: Доситеја Обрадовића 3, Стари Сланкамен
Телефон: +381 (0)63 238 399

Винарија Ацуминцум изграђена је на темељу средњовековног хамама, а име је добила по тамошњим римским термама.

Власник винарије Милан Спасић, вратио је у живот градску вилу и напуштен подрум вина, а прављење вина у почетку је био само хоби у кругу пријатеља.

Једно од ретких места у Србији где можете пробати домаћи Шираз као и друге сорте квалитетних вина у амбијенту који одише историјом. У склопу винарије налази се зграда настала око 1760. године као жупни дом, док се у подрумском делу могу видети остаци турског купатила сазиданог 1566. године.

Кућа у Старом Сланкамену је под заштитом Завода за заштиту споменика културе, а боравак у оваквом простору је од великог значаја уз дегустацију квалитетних вина и чини Винарију Ацуминцум посебно атрактивним одредиштем дуж путева вина Фрушкогорског виногорја.

Подизање винограда, реконструкција куће и изградња винарије, као и конзервирање хамама и омогућавање да буде доступан јавности био је значајан инвестициони подухват који се одвијао у фазама. Данас изузев неких финалних радова, Ацуминцум је у функционалном стању и отворених врата дочекује госте који могу да упознају богату историју тог простора.

Посетиоцима је омогућен обилазак винарије уз објашњење технолошког процеса и испробавање вина у дегустационој сали предвиђеној да угости до 25 особа, а постоји и могућност организације излета до винограда удаљених 5км. Посетиоци поред грађевине старе 450 година, изузетне позиције на обали Дунава, могу пробати и црвена вина која плене својим особеним укусом Ацуминцум винарије. Томе треба додати и оријентацију домаћина да се вина производе искључиво од грожђа из сопствених винограда. Капацитети винарије су до максималних 20.000 литара, и за сада (2014год) се вина винарије Ацуминцум могу наћи искључиво у „бутик“ продаји приликом посете винарији. Ускоро ће шираз из Старог Сланкамена бити пласиран у неколико одабраних винотека и ресторана, а у плану је и увођење продаје путем Интернета.

Винарија која поред дегустације вина, нуди и могућност обиласка остатака турског купатила.

 

 


Означено са : ,,,
14. 08. 2015.

Курсна листа