VINARIJA „ČOKA“ – Čoka

Adresa: Palih Boraca bb, Čoka
Telefon: +381 (0)230 411 888, fax: +381 (0)230 71 177

Vinova loza u ljubavi je sa čokanskim krajem gotovo dva milenijuma, ali je temelje industrijskog vinogradarstva dao veleposednik Lederer Artur na prelazu XIX u XX vek. Agilni Lederer započeo je, ispod nivoa Tise, i gradnju podruma koji danas predvodi društvo najvećih podzemnih podruma na Balkanu. U legendarnom vinskom buretu zapremine 67.000 litara, partije karata, u pratnji cigana, trajale bi danima.
Nakon Drugog svetskog rata, vinski kompleks prelazi u državne ruke te nastaje „Vinarija Čoka“. Danas, uz Tisu (na oko 203 ha), uspevaju Cabernet Sauvignon, Merlot, italijanski i rajnski Rizling, Chardonnay, Muscat Otonel, Frankovka i Sauvignon Blanc. Šezdeset devete godine prošlog veka iz Vinarije izlazi vino Ždrepčeva krv, i odmah osvaja prostor, kako bivše Jugoslavije, tako i tradicionalno vinski jako evropsko tržište. O kvalitetu svedoči podatak da je, 80-ih godina, i do 50 vagona Ždrepčeve krvi, svakog meseca, napuštalo Vinariju da obraduje vinofile širom sveta. Dobar plasman imala su i vina Merlo, Ružica i Muskat Otonel, ali i razna žestoka pića.

Podrum je 1903. započet i završen 1912. sa kapacitetom od 2000 vagona.
Podrum je originalno i jedinstveno zdanje i ubraja se u jedan od najlepših u bivšoj Jugoslaviji. U podrum se ulazi kroz golema vrata ispred kojih se nalazi drveni stub što je služio za spuštanje i izvlačenje buradi. Spuštajući se dubokim stepeništem u vinski deo podruma nailazimo na inicijale bivšeg vlasnika A.L. i natpis IN VINO VERITAS. A onda, iznenađenje, ispred nas iskrsava prostrani podrum ispunjen golemim drvenim buradima. U 7 ulica vina, kako se zovu njegovi prostrani ogranci, na 10 m pod zemljom, poređano je oko 130 hrastovih buradi od 1.500 do 11.000 l , mnoga su stara i čitav vek.
Podrum je građen na kilometar od mrtve Tise, a sadašnji tok reke udaljen je svega oko četiri kilometra. To je podrum tradicije „vinski grad s uličicama i bačvama“.
Najveći sud prati neobična priča. Prostran, kao manja dvorana, nekada je služio za gospodske sedeljke. Uz najbolje čokansko vino, s kartama na stolu, vodili su se i poslovni razgovori. Može se reći da su mnoge sudbine tog dela potisja rešavane u staklenoj sobi za 67.000 litara. Najpoznatija je ulica Merloa, a od buradi tzv. Simino bure u kome se uvek nalazi najbolje vino.

 


Označeno sa : ,,
25. 12. 2012.

Kursna lista