VINARIJA CONTE DE VALLONNE – Gudurica

Adresa: Otona Župančića 27, 26335 Gudurica
Telefon: +381 (0)60 052 52 13

U dodiru Karpata i Vršačkog vinogorja, kao Božijom rukom postavljeno na brežuljke ispresecane divljim gudurama, vinogradima zaklonjeno i sačuvano od sveta, nalazi se Gudurica – po svemu neobično selo.

U ovom malom planinskom selu usred pitomog ravnog Banata, iznad koga se uzdiže najviši vrh Vojvodine, petnaestak kilometara severoistočno od Vršca, vekovima živi i o ukrštenim balkanskim putevima svedoči čak 14 različitih nacija. I niko nikoga više ne pita šta je poreklom i kojim putem je došao. Trude se samo da održe viševekovnu tradiciju ovog regiona, a to je uzgajanje loze i pravljenje vrhunskih vina.

Do kraja 19.veka, Vršačko vinogorje je bilo najveće i najznačajnije u vinogorje u Ugarskoj sa 10.000 ha vinograda. Prema verovanju i seoskim pričama, vinova loza se u ovim krajevima uzgaja još od Rimljana a možda i od ranije.

Upravo na ovom mestu, na samom ulasku u Guduricu, nalazi se vinarija Konte Valone, koja se prethodnih 10 godina smatra kao (još) jedan od čuvara vinske tradicije.

Nova etapa razvoja vinarije Konte Valone kreće izgradnjom novog vinskog podruma sa zapreminom od 80.000 litara po vrhunskim standardima koja nam daje za pravo, ali i obavezu, da svo umeće, iskustvo i trud uložimo u dobijanje najkvalitetnijih vina od različitih sorti grožđa iz naših vinograda.


Označeno sa : ,,
16. 12. 2012.

Kursna lista