ВОЈВОЂАНСКА ПРОЛЕЋНА РАПСОДИЈА – БАЧКА ПАЛАНКА

На левој обали Дунава 45 км узводно од Новог Сада, преко пута древног града Илока, лежи Бачка Паланка. У саставу општине су Обровац, Карађорђево, Товаришево, Младеново, Челарево, Гајдобра, Нова Гајдобра, Силбаш, Параге, Деспотово, Пивнице и два места у Срему- Нештин и Визић.

Многобројне легенде везују се за ову општину, почевши од самог настанка назива места, које је по предању настало тако што је на овом простору још у 11. веку живела прелепа Анка, па када је настрадала сви су повикали „Пала Анка“, те је тако настало данашње име овог места. Друга претпоставка је да назив места потиче из периода владавине Турака, јер не постоје поуздани подаци како је настао назив Бачка Паланка.

Природа се побринула да ова општина обилује многобројним природним атракцијама које привлаче пажњу посетиоца, али истовремено су усклађене са одрживим развојем туризма. Наиме на овом подручју се налазе резервати природе Багремара и Карађорђево, парк природе Тиквара, мањи део националног парка Фрушка гора  и Споменик природе парк челаревског дворца.

Такође река Дунав са својим прелепим уређеним плажама привлачи пажњу посетилаца. Бачка Паланка је општина где можете уживати у рекреацији, излетима, спортском риболову, посматрању птица, јахању, обиласцима споменика културе  и многим другим активностима.

Челарево је прва дестинација у општини Бачка Паланка када се упутите из правца Новог Сада. Овде се налази дворац Дунђерских, који је купио 1882. године гроф Дунђерски и овде две године касније отворио прву пивару у Србији. Наравно за дворац се везују приче о неоствареној љубави Ленке Дунђерски и Лазе Костића. Поред дворца се данас налази Музеј пива, где се налазе примерци српског пива из 19. века и где је представљен цео историјат тадашњег пословања пиваре.

У Бачкој Паланци се налазе многобројне цркве, установе културе, као и Гинисов котлић, који представља посебну туристичку атракцију.

Оно што свакако је незаобилазна дестинација при посети Бачкој Паланци је ергела Карађорђево, смештена у резервату природе Карађорђево, изграђена 1880. године. Данас се ергела налази под управом Министарства одбране. У оквиру комплекса се налази музеј који верно дочарава слику прошлих времена када је ергела била у пуном сјају.

Значајно културно добро се налази у Нештину који такође припада бачкопаланачкој општини, а то је Музеј Сремска кућа, где је веродостојно представљен живот војвођанских Срба из 18. века.


Означено са :
23. 07. 2019.

Курсна листа