ZAVRŠENA MANIFESTACIJA CARSKI SIRMIJUM- GRAD LEGENDI

U periodu od 31. avgusta do 02. septembra 2018. godine u Sremskoj Mitrovici je održana manifestacija „Carski Sirmijum- Grad legendi“. U okviru manifestacije organizovana su kulturna, sportska, muzička, kulinarska i mnoga druga dešavanja. Festival je otvoren u petak, predstavom o Maksimijanu Herkuliju uz plesačice i borbu gladijatora. Nakon toga u Gradskom parku- Sirmijumskom forumu  je održano rimsko kovanje novca, degustacija rimske hrane i pića, pijaca robova, video projekcije, izložba i projekcija projekta Glac i mnoge druge aktivnosti. Posetioci su imali priliku da se vrate kroz vreme i dožive Sirmijum, jednu od četiri prestonice velikog Rimskog carstva. U subotu su deca i posetioci radili na izradi mozaika na Gradskom trgu. Takođe je organizovan obilazak svih znamenitosti vezanih za period rimske vladavine na ovim prostorima, a nakon toga defile Rimljana i Rimljanki. Na Žitnom trgu je održan XXVII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI- SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“.

Poslednji dan festivala, nedelja je bila posvećena deci, organizovane su interaktivne radionice, u kojima su deca kostimirana u Rimljane, osvajala rimske novčiće kako bi došli do glavne nagrade. Program je završen muzičko- scenskim performansom Umetničkog centra TALIJA iz Beograda.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima su turisti upoznati sa pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze posetiocu su mogli doživeti Sirmijum na poseban način.

Manifestaciju su posetili predstavnici Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojni predstavnici medija.

 

 


Označeno sa :
03. 09. 2018.

Kursna lista