ODRŽANA KONFERENCIJA „ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA U DUNAVSKOM REGIONU: NOVE PERSPEKTIVE“

U saradnji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Svetske turističke organizacije (UNWTO), Dunavskog centra za kompetenciju (DCC), Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) i Turističke organizacije Srbije, u četvrtak i petak, 29. i 30. juna, održana je konferencija pod nazivom „Održivi razvoj turizma u Dunavskom regionu: Nove perspektive“. Ova međunarodna konferencija okupila je učesnike iz različitih delova Evrope sa ciljem da se ukaže na stanje i perspektive razvoja Dunava, u smislu turizma ali i drugih povezanih delatnosti.

Prvog dana konferencije na svečanom otvaranju govorili su Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, zatim Karla Heršej, stalni koordinator Ujedinjenih nacija i UNDP-a u Republici Srbiji, i Taleb Rifai, generalni sekretar UNWTO.  U okviru prvog panela govorilo se o uspostavljanju strateške politike i okvira u o kom se dalji razvoj duž Dunava može očekivati, a učesnici su bili predstavnici Srbije i zemalja u okruženju (Rumunija, Bugarska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija). Usledilo je predstavljanje Beogradske deklaracije, zajedničke deklaracije o održivom turizmu u Dunavskom regionu, kao i potpisivanje Deklaracije o podršci privatnog sektora Globalnom etičkom kodeksu. Deklaraciju su potpisali predstavnici privatnog sektora u Srbiji i to EXIT Adventure, A hoteli, Falkensteiner hotel, MK resort i dr.  U okviru drugog panela govorilo se o nedostacima u ljudskim resursima, kao i o novim poslovima u turizmu, razvoju novih profesija i novih kurikuluma.

Drugi dan konferencije održan je na terenu, i tom prilikom učesnici su obišli Golubačku tvrđavu, zatim su se ukrcali na brod Silver Star, gde je održan radni deo konferencije u okviru dva panela. Prvi panel se ticao razvoja i promocije transnacionalnih proizvoda duž Dunava, a na drugom se govorilo o razvoju i značaju kulturnog turizma i kreativnih industrija. Konferencija je završena posetom arheološkog nalazišta Lepenski vir.

S obzirom na značaj Dunava za sve zemlje njegovog toka, kao i prepozntaljivost ove reke u međunarodnoj zajednici, nameće se zaključak da je ova reka resurs koji će i u narednim godinama biti predmet razvoja na svim nivoima. Kako je gospodin Rifai naveo, vodeći se iskustvima razvoja „Puta svile“ ono na čemu je najvažnije raditi sada je stvaranje mogućnosti i potrebne infrastrukture za lakše putovanje od izvora do ušća Dunava, stvaranje jedinstvenog proizvoda, koji će imati isti kvalitet duž celog toka Dunava i zajednička promocija.


Označeno sa :
01. 07. 2017.

Kursna lista