VOJVODINA MEĐU EVROPSKIM REGIONIMA ZA KONKURENTAN I ODRŽIVI TURIZAM

Poslednja dva dana marta meseca, tačnije 30. i 31. marta, Turistička organizacija Vojvodine prisustvovaće godišnjem skupu Mreže evropskih regiona za konkurentan i održivi turizam (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism – NECSTouR ), koji će se održati u Sevilji u Španiji. Dvodnevni događaj je podeljen na Godišnju generalnu sednicu za članove i zajednički događaj sa temom „Pametne turističke destinacije: doprinos planeti i njenim ljudima“ u okviru Internacionalne godine održivog turizma (Year of Sustainable Tourism for Development  – IYSTD), organizovano u saradnji sa regionom Andaluzije i uz podršku Svetske turističke organizacije.

Mreža „NECSTouR“ broji 30 članova iz 17 evropskih zemalja i ima nekoliko osnovnih ciljeva. To su: razvoj i jačanje koordinacije nacionalnih i regionalnih razvojnih programa iz oblasti održivog turizma; jačanje projektnih aktivnosti; uključivanje u rad evropskih institucija za oblikovanje novih turističkih politika i pravilna upotreba evropskih  fondova. Važno je napomenuti da su neke od regija članica, turistički veoma razvijene regije poput Katalonije, Toskane, Emilija Romanje, Istre i sl.

Kao rezultat ove posete očekuje se učlanjenje Turističke organizacije Vojvodine, ali i aktivno uključivanje u aktivnosti i rad mreže „NECSTouR“. Smatramo da je izuzetna čast biti deo ove mreže iz razloga što će postojati mogućnost da se utiče na kreiranje turističke politike i kompetitivnog i održivog razvoja turizma u APV, a Turistička organizacija Vojvodine biće u tokovima razvoja i planiranja budućih trendova u turizmu. S obzirom da je održivi turizam imperativ u razvoju turizma svake destinacije, a primeri dobre prakse iz drugih evropskih zemalja su uvek dobrodošli, smatramo da je pristup ovakvoj organizaciji od važnosti za turistički prosperitet APV.

 

 


Označeno sa :
28. 03. 2017.

Kursna lista