ŠKOLSKO-REKREATIVNI CENTAR „ČARDAK“ – Deliblatska peščara

Adresa: Deliblatska peščara
Telefon: +381 (0)13 765 050; +381 (0) 63 514 346 (Milan Stefanović)

Edukativni centar „Čardak“ u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, otvoren je 2010. godine. Namena Centra je da kroz prezentaciju i organizovanu edukaciju o principima održivog gazdovanja, nadzoru i upravljanju, poveća svest korisnika područja ka neminovnosti zaštiti prirode i sprečavanju opadanja biološke raznovrsnosti, a time približi Rezervat standardima Evropske unije.

Kapacitet Edukativnog centra čine:  tri kuće ukupne površine 320 m2. Osnivanje multifunkcionalnog Edukativnog centra, okruženog obeleženim stazama koje su opremljene informativnim tablama, odmorištima i osmatračnicama, omogućuje upotpunjen boravak u prirodi prvenstveno đacima, studentima i stručnjacima bioloških nauka. Ovde će se moći dobiti informacije i potražiti pomoć, uzeti propagandni materijal, kupiti autentični suveniri i pripremati lokalni i međunarodni projekti.

Školsko rekreativni centar „Deliblatska peščara“ – Čardak smešten je u šumovitom delu Peščare na svega 7 kilometra od sela Deliblato. Sasastoji se od upravne zgrade, restorana (za 500 osoba), 7 paviljona ( dva renovirana, sa 130 ležajeva), 3 grupe bungalova, pomoćnih objekata, terena za male sportove i prateće sadržaje. Čardak je okružen stazama koje su opremljene informativnim tablama, odmorištima i vidikovcima, omogućava upotpunjen boravak u prirodi učenicima, đacima, studentima i posebno stručnjacima bioloških nauka.

  • Staza 1. Čardak – Vrela: Kružna pešačka staza dužine 12 km.
  • Staza 2. Borovi breg: Pešačka staza u obliku osmice, dužine 15 km. Staza je pogodna i za biciklističku (off road) vožnju kao i za kondiciono trčanje.
  • Staza 3. Koprivić: Kružna pešačka staza dužine 7 km.
  • Staza 4. Staza radosti: Kružna pešačka staza dužine 5 km.
  • Staza 5. Eko staza: Kružna staza dužine 3,5 km.
  • Staza 6. Staza zdravlja: Kružna staza dužine 3,5 km.

28. 11. 2012.

Kursna lista