VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA – BAČKA PALANKA

Na levoj obali Dunava 45 km uzvodno od Novog Sada, preko puta drevnog grada Iloka, leži Bačka Palanka. U sastavu opštine su Obrovac, Karađorđevo, Tovariševo, Mladenovo, Čelarevo, Gajdobra, Nova Gajdobra, Silbaš, Parage, Despotovo, Pivnice i dva mesta u Sremu- Neštin i Vizić.

Mnogobrojne legende vezuju se za ovu opštinu, počevši od samog nastanka naziva mesta, koje je po predanju nastalo tako što je na ovom prostoru još u 11. veku živela prelepa Anka, pa kada je nastradala svi su povikali „Pala Anka“, te je tako nastalo današnje ime ovog mesta. Druga pretpostavka je da naziv mesta potiče iz perioda vladavine Turaka, jer ne postoje pouzdani podaci kako je nastao naziv Bačka Palanka.

Priroda se pobrinula da ova opština obiluje mnogobrojnim prirodnim atrakcijama koje privlače pažnju posetioca, ali istovremeno su usklađene sa održivim razvojem turizma. Naime na ovom području se nalaze rezervati prirode Bagremara i Karađorđevo, park prirode Tikvara, manji deo nacionalnog parka Fruška gora  i Spomenik prirode park čelarevskog dvorca.

Takođe reka Dunav sa svojim prelepim uređenim plažama privlači pažnju posetilaca. Bačka Palanka je opština gde možete uživati u rekreaciji, izletima, sportskom ribolovu, posmatranju ptica, jahanju, obilascima spomenika kulture  i mnogim drugim aktivnostima.

Čelarevo je prva destinacija u opštini Bačka Palanka kada se uputite iz pravca Novog Sada. Ovde se nalazi dvorac Dunđerskih, koji je kupio 1882. godine grof Dunđerski i ovde dve godine kasnije otvorio prvu pivaru u Srbiji. Naravno za dvorac se vezuju priče o neostvarenoj ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića. Pored dvorca se danas nalazi Muzej piva, gde se nalaze primerci srpskog piva iz 19. veka i gde je predstavljen ceo istorijat tadašnjeg poslovanja pivare.

U Bačkoj Palanci se nalaze mnogobrojne crkve, ustanove kulture, kao i Ginisov kotlić, koji predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Ono što svakako je nezaobilazna destinacija pri poseti Bačkoj Palanci je ergela Karađorđevo, smeštena u rezervatu prirode Karađorđevo, izgrađena 1880. godine. Danas se ergela nalazi pod upravom Ministarstva odbrane. U okviru kompleksa se nalazi muzej koji verno dočarava sliku prošlih vremena kada je ergela bila u punom sjaju.

Značajno kulturno dobro se nalazi u Neštinu koji takođe pripada bačkopalanačkoj opštini, a to je Muzej Sremska kuća, gde je verodostojno predstavljen život vojvođanskih Srba iz 18. veka.


Označeno sa :
23. 07. 2019.

Kursna lista