KIFLIJADA – Aleksandrovo

Datum održavanja: 29. 11. 2019.
Tip: Gastronomske manifestacije
Organizator: Aktiv žena Aleksandrovo
Adresa: Mihajla Pupina bb, Aleksandrovo
Telefon: +381 (0)64 37 45 043 (Snežana Adamov-predsednica Aktiva)

„Aktiv žena Aleksandrovo“ priprema svoju tradicionalnu manifestaciju „Kiflijada“. Lane je bilo više od 30 takmičara iz raznih udruženja.

Žene okupljene u svom udruženju već 8. put organizuju „Kiflijadu“ koja se održava  krajem novembra. Manifestacija je takmičarskog karaktera. Vredne žene koje žive u selu Aleksandrovo u opštini Nova Crnja, pripremaju i izložbe ručnih radova i organizuju druženje sa ženama iz drugih udruženja iz okoline.

Žene u Aleksandrovu počele su da se udružuju i organizuju sada već davnih 70-ih godina prošlog veka. Mnogo toga onda je bilo drugačije. Selo se tada zvalo Velike Livade, a postojao je i Socijalistčki savez kao društveno-politička organizacija u okviru kojeg je postojala Sekcija za društvenu aktivnost na opštinskom nivou, dok su u selima formirani Aktivi žena. Prva predsednica Aktiva bila je Stanika Kocić – nastavnica hemije iz seoske škole. I za ovih 45 godine predsednice su se manjale.

„Aktiv žena Aleksandrovo“ sada predvodi predsednica Snežana Adamov.

Danas udruženje broji 22 članice i u poslednjih šest godine imaju uspešnu saradnju sa Pokrajinskim sekreterijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Redovno se prijavljuju projektima na konkurse i dobijaju novac za raznovrsne aktivnosti. Takođe, opština Nova Crnja već četvrtu godinu zaredom raspisuje konkurse za udruženja građana i odobravaju im se sredstva za njihovo redovno funkcionisanje. Isto tako, kada se održavaju neke druge manifestacije ili akcije u organizaciju Mesne zajednice Aleksandrovo ili drugih udruženja, žene redovno učestvuju i na svoj način upotpunjavaju turističku ponudu mesta.

Novo vreme zahtevalo je i promene u ovoj organizaciji pa su se 2008.godine žene u Aleksandrovu registrovale kao udruženje „Aktiv žena Aleksandrovo“ iz Aleksandrova.
Decembar je blizu, valja sve dobro isplanirati i pripremiti, kažu članice Aktiva žena Aleksandrovo.

 

kiflijada-aleksandrovo


23. 03. 2017.

Kursna lista