RESTORAN „SOJENICA“ – Sremska Mitrovica

Adresa: Ribarske obale bb, Sremska Mitrovica
Telefon: +381 (0)22 618 631

Za prekrasan, jedinstven, enterijer i ambijent u čardi zaslužan je hrast koji se vadi sa dna Save. Većina ljudi sigurno misli da drvo u vodi propada. Ono „plemenito“, međutim ne. Naprotiv, „konzervira“ se.

Procenjuje se da je hrastovina koja sačinjava veći deo „Sojenice“ stara oko 300 godina. U čardi se našla obrađena hrastovina, koja sačinjava stolove, stubove i klupe u originalnoj, prirodnoj, nefarbanoj boji, uz dodatak bresta. Upravo je ovakav enterijer ono najutentičnije što čini lokal, ali nije jedino. Pokraj kamina, u kom u zimskim mesecima pucketa vatrica, nalazi se deo mamutske kljove i kost, koje su takođe nekada izvađene iz Savskog korita.

„Sojenica“ predstavlja arhitektonski originalan objekat, urađen po nacrtima Arhitektonskog Fakulteta iz Beograda, a glavni „maestro“ arhitekta je bio profesor Aleksandar Videnović. Građevina je tako orjentisana da gost u svakom trenutku može da uživa u pogledu na Savu i njeno priobalje, kao i izdvojenu terasu koja se nalazi na samoj obali reke.


26. 11. 2012.

Kursna lista