VINOGRADARSKO-TURISTIČKI KOMPLEKS „BANATSKI BISER“ – Ilandža

Vinogradarsko-turistički kompleks „Banatski biser“ pruža novi vid turizma, vinskog turizma i ugostiteljstva. Na mapi vinskog puta kroz Vojvodinu ovo je prva destinacija. Posetioci mogu da posete našu vinariju da degustiraju vina, da se rekreiraju, bave sportskim ribolovom i uživaju u predivnoj prirodi i domaćoj kuhinji… U okviru holdinga posluju tri kompanije: Vinastra d.o.o. koja se bavi proizvodnjom vina iz sopstvenog vinograda, Banatski Biser d.o.o. u čijem sastavu je poribljeno jezero namenjeno pre svega sportskom ribolovu, turističko rekreativni sadržaji oko jezera kao što su restoran, roštilj, Poni klub, biciklistička staza, plaža za kupače, a u toku je izgradnja vinoteke i bungalova sa 20 apartmana kao i sportskih terena. Astraprojekt je treća članica koja je bavi projektovanjem i izgradnjom svih navedenih sadržaja u ovom kompleksu.

Kompleks se prostire na 28 ha. Na 16 ha su zasađeni vinogradi, na preostalom delu su turističko-rekreativni sadržaji. Jezero se prostire na 5 ha. Širina jezera po dijagonali je 300 metara. Na jezeru su i dva ostrva kao i gejzir. Ima ukupno 28 platformi za pecanje. Okružuje ga pešačka staza od rizle na kojoj se nalaze odmorišta, klupe za sedenje. Drvenim platformama za pecanje koje su nad vodom se pristupa preko ove staze. Jezero je bogato šaranom. Karte tj dozvole za pecanje su poludnevne, dnevne, dvodnevne i trodnevne. Jedan deo jezera je predviđen za kupače. Tu se nalazi šljunkovita plaža sa suncobranima. U restoranu je vikendom zastupljena domaća kuhinja (srneći gulaš, riblja čorba, riba na tanjirači…), a ostalim danima i vikendom Banatsko meze sa domaćim proizvodima i naravno ovde možete konzumirati vina Vinarije Vinastra.

Vinarija Vinastra je spoj tradicionalnih znanja, tehnoloških inovacija u oblasti vinarstva, slobodnog duha enologa i svetskih trendova i pravaca, koji je stvorio laka, lepa i lako prepoznatljiva vina izuzetnog kvaliteta. Kapacitet vinarije raste svake godine, zajedno sa lozom i sada je oko 50.000 litara a ukupan konačni kapacitet biće 200.000 litara. Savremeni tehnološki proces odogovara sortimentu vina (Muscat Ottonel, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonay, Traminac, roze od crnog Burgundca – Pinot Noir, Frankovka i kupaža, Cabernet Sauvignon/Merlot). Fermentacija je kontrolisana na svim belim i roze vinima, kao i hladna stabilizacija. Pored “mirnih“ vina vinarija će proizvoditi i “penušavo“ vino od Chardonnay-a i Pinot Noir-a, po tradicionalnoj metodi francuske Šampanje.


27. 11. 2012.

Kursna lista